Dit artikel is vandaag gratis

Amerikaanse onderzoekers: bloedplasma van genezen coronapatiënten toedienen aan nieuwe besmette personen heeft geen zin

Serologisch onderzoek naar antistoffen in bloed in het lab van ziekenhuis UMC+. Foto: ANP

Het heeft weinig zin om bloedplasma van genezen coronapatiënten toe te dienen aan nieuwe besmette personen die net de eerste coronaklachten krijgen. Het plasma slaagt er niet in om de ziekte tegen te houden en heeft dus ,,geen significant voordeel”. Dat concluderen de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH), een overheidsdienst.

De NIH hebben een proef met het zogeheten convalescente plasma gestopt. In dat plasma zitten de antistoffen van mensen die corona hebben doorgemaakt en ervan hersteld zijn. Het werd toegediend aan enkele honderden mensen uit de hele VS.

Zij waren net positief getest op corona en behoorden allemaal tot een risicogroep, bijvoorbeeld omdat ze last hadden van overgewicht, hoge bloeddruk of diabetes. Bijna een op de drie mensen die het plasma ontvingen, kreeg desondanks ergere coronaklachten. Een andere groep kreeg een placebo, om de uitkomsten te controleren, en ook daar werden de klachten bij een op de drie mensen erger.

Geen voordeel

,,De uitkomsten laten zien dat convalescent plasma geen voordeel lijkt te bieden voor deze specifieke groep”, concluderen de onderzoekers. Ze weten nog niet waardoor het plasma niet lijkt te werken. Misschien was de plasmadosis te laag, werd die op het verkeerde moment gegeven of wordt het plasma niet goed opgenomen door de ontvanger. Verder onderzoek moet dat duidelijk maken.

Nieuws

menu