Het woensdag uitgesproken oordeel van de Raad van State maakt 29 Groningse boerenbedrijven en PAS-melders legaal

Door de uitspraak die de Raad van State woensdag deed over stikstofberekeningen, zijn voor 29 boerenbedrijven in Groningen de vergunningsproblemen per direct opgelost. Deze zogeheten PAS-melders zitten verder dan 25 kilometer af van het dichtstbijzijnde natuurgebied dat last heeft van te hoge stikstofconcentraties. Ze zijn daarmee niet meer vergunningsplichtig, laat de provincie Groningen weten.

Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof komt donderdag aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad, die een dag eerder plaatsvindt in verband met Goede Vrijdag.

Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof komt donderdag aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad, die een dag eerder plaatsvindt in verband met Goede Vrijdag. Foto: ANP

Het gaat om agrarische bedrijven in de omgeving van de Eemshaven en Delfzijl. De 29 boeren hadden ten tijde van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) een melding gedaan over hun stikstofuitstoot. Dat was destijds voldoende, maar sinds het PAS in 2019 door de Raad van State ongeldig werd verklaard, geldt voor al deze bedrijven een vergunningsplicht.