Opinie: Maartens poging verdient onze massale steun

Sinds kort weet ik het zeker. Maarten van der Weijden is gek. Totaal gestoord. In een vlaag van verstandsverbijstering moet hij besloten hebben om de Elfstedentocht te gaan zwemmen.

Maarten van der Weijden tijdens een training bij de tegeltjesbrug over de Moark bij Gytsjerk.

Maarten van der Weijden tijdens een training bij de tegeltjesbrug over de Moark bij Gytsjerk. Foto: Niels de Vries

Het is onbegrijpelijk dat niemand hem heeft proberen tegen te houden, want de zwemafstand is idioot. Bijna 200 kilometer zijn maar liefst 8000 baantjes in het zwembad. Om dat te bereiken, moet hij dag en nacht doorzwemmen gedurende 2,5 dag.

Gelukkig is zijn plan goed doordacht en pleegt hij een haast militaire voorbereiding. De omstandigheden worden minutieus gemonitord. Zo hoorde ik dat zijn temperatuur continu gemeten wordt met sensortjes die hij zal inslikken om te waken tegen ondertemperatuur. Ouderwets klunen gaat hij niet doen, dit traject zal hij liggend doorbrengen om niet te veel energie te gebruiken. Het is waanzinnig, maar eigenlijk fantastisch. Want met deze prestatie hoopt hij zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek.

Ik heb geluk gehad

Maarten heeft een indrukwekkende visie op kanker. Als geen ander weet hij wat deze ziekte inhoudt, want zeventien jaar geleden werd hij getroffen door leukemie. Hij werd ervoor behandeld en overleefde gelukkig. Ik heb hem erover horen vertellen in het televisieprogramma Pauw: ,,Het is geen strijd”, zei hij daar. ,,Kanker krijgen, is domme pech. Ik heb dat destijds als zodanig geaccepteerd en dat was voor mij erg bevrijdend. Ik heb kanker niet ‘overwonnen’, want ik was bij uitstek de luie patiënt van de afdeling, ik deed de hele dag niets. Mijn ziekenhuismaatjes met wie ik daar lag, gingen fitnessen op hometrainers. Want we moesten ‘vechten’ om fit te blijven voor de volgende chemokuur. Het lot zorgde ervoor dat ik nu als enige nog leef. Ik heb geluk gehad.”

Lees ook: Wanneer zwemt Maarten van der Weijden door welke stad? (+routekaart)

De woorden van Maarten van der Weijden zijn precies wat ik ervaar in mijn werk als longarts. Ik zie vreselijke ziekten, soms bij jonge patiënten. Ik vertel ze aan het begin van de behandeling vaak hetzelfde als wat Maarten zegt. Om een strijd aan te gaan, moet je invloed hebben op de uitkomsten ervan. Nog nooit ben ik iemand tegengekomen die van longkanker ‘won’ door vaardiger of harder te strijden. Wel zag ik dat mensen de ziekte versloegen als het geluk bestond dat de kanker te verwijderen was door een operatie of door een bestraling. Van kanker winnen, is een kwestie van geluk hebben. De uitkomst van de behandeling staat in de sterren geschreven.

Lange weg te gaan

Maarten maakt indruk door zijn tomeloze inzet om de aandacht te focussen op kankeronderzoek. Want kanker is nog lang niet de wereld uit. Integendeel zelfs. Per jaar overlijden 40.000 mensen in Nederland aan deze ziekte. Ik vermoed dat het nog decennia gaat duren voordat kanker in alle gevallen een chronische ziekte wordt. Als dat het al ooit wordt. Kanker is altijd een brute tegenstander gebleken. De ontwikkelingen op het gebied van bij voorbeeld immunotherapie zijn hoopvol, maar de ziekte is zo complex dat er nog een zeer lange weg te gaan is.

In tijden van technologische en wetenschappelijke vooruitgang, is het meer dan ooit belangrijk om onze aandacht niet alleen te richten op het bestrijden van de ziekte, maar ook op het behandelen van de zieke zelf. Een mens is veel meer dan zijn tumor. Natuurlijk is het verlichten van lichamelijk lijden van groot belang, maar ook de psychische, sociale en existentiële (geestelijke) problematiek die kanker, ongeneeslijk of niet, meebrengt is levensgroot. Al deze facetten zijn gebundeld in de palliatieve zorg, de zorg voor ongeneeslijke ziekte patiënten.

Ongeneeslijk ziek

Palliatieve zorg probeert niet alleen de kwaliteit van leven in de terminale fase te verbeteren, maar ook ver daarvoor. De aandacht voor deze zorg is in het medische, verpleegkundige en maatschappelijke denken terecht met een grote opmars bezig. Eindelijk krijgt het een prominente plek in de medische en verpleegkundige opleidingen. Eindelijk subsidieert de overheid wetenschappelijk onderzoek naar kwaliteit van leven in de latere en laatste levensfase. Eindelijk lijkt de dood geen taboe meer, want we weten hoe belangrijk het is over het levenseinde te spreken, zodat tijdig maatregelen genomen kunnen worden.

En die zorg druist veel verder dan dat nieuwe middel of die nieuwe behandeling. Het is mijn nadrukkelijke ervaring dat elke patiënt met een ongeneeslijke ziekte in meer of mindere mate tegen levensvragen aanloopt. Waarom overkomt mij dit? Hoe moet het nu verder met mijn partner en kinderen? Hoe kan ik nog kleur geven aan het leven? Juist aandacht voor deze existentiële problematiek is in de behandeling van kanker van essentieel belang. Als wij zorgverleners samen met de patiënt doordenderen in alle behandelingen die er tegenwoordig mogelijk zijn, kunnen we vergeten stil te staan bij dit soort vragen. Want ook de ziekte kan rücksichtslos doordenderen en alles wat belangrijk is in een mum van tijd vernietigen. De kunst van het sterven bestaat er in afscheid te nemen van het leven voordat het leven afscheid neemt van jou.

Maartens bijna buitenaardse poging verdient onze massale ondersteuning. Want met het geld dat die zal opbrengen, zal er meer onderzoek komen naar betere behandeling van kanker, maar óók voor betere palliatieve zorg en zorg rond een waardig levenseinde. En juist die zorg is van levensbelang.

Sander de Hosson is longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Meer van zijn blogs zijn te lezen op agora.nl . De zwemelfstedentocht van Maarten van der Weijden is van 18 tot en met 20 augustus. Een vast onderdeel van het programma in elke stad is een toespraak van Sander de Hosson

Nieuws

menu