Snoeihard klimaatrapport van VN-klimaatpanel IPCC: de mens is onmiskenbaar verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. En dus is het code rood voor de mensheid.

De conclusie van het langverwachte rapport van het wetenschappelijke VN-klimaatpanel IPCC (Intergouvernementele Panel over Klimaatverandering) liegt er niet om: de klimaatverandering gaat steeds sneller en de mens is er onmiskenbaar de oorzaak van.

Beeld:

Beeld: FD

Het IPCC vat om de paar jaar samen hoe experts uit tientallen landen aankijken tegen de stand van zaken rond klimaatverandering. Sinds het laatste klimaatrapport uit 2013 heeft de wetenschap nauwkeuriger modellen ontwikkeld om de gevolgen van klimaatverandering te voorspellen.

Sinds het laatste IPCC-rapport zijn de temperaturen wereldwijd aanzienlijk gestegen. De laatste vijf jaar bleken de warmste sinds 1850. De aarde kan in de komende twee decennia met 1,5 graad opwarmen, als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

Nog nooit zoveel bewijs

Dat het rapport toevalligerwijs verschijnt in een periode van ernstige hittegolven, droogte, bosbranden, overstromingen en stormen onderschrijft de stelling uit het rapport ‘dat er nooit eerder zoveel wetenschappelijk bewijs was dat de extreme weersomstandigheden waar we mee geconfronteerd worden, een gevolg zijn van klimaatopwarming’.

De centrale boodschap van het IPCC dat het nu of nooit is om catastrofale gevolgen van de klimaatverandering nog enigszins binnen de perken te houden, is bij de politiek overgekomen. In binnen- en buitenland wordt bezorgd gereageerd en opgeroepen tot een ambitieus klimaatbeleid. Waar vroeger nog wel eens sprake was van klimaatscepsis, bestaat er nu brede overeenstemming over het feit dat de mens medeverantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde.

Klimaattop Glasgow

Dat eindelijk de urgentie van ingrijpende klimaatmaatregelen is doorgedrongen van links tot rechts van het politieke spectrum is bij alle misère een klein lichtpuntje. Over drie maanden wordt de grote, internationale klimaattop in Glasgow gehouden waar wereldleiders hopelijk de uitkomsten van het rapport omzetten in beleid om de ergste gevolgen van de klimaatcrisis af te wenden.

Volgens secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties is er sprake van ‘code rood voor de mensheid’. Het is nog niet helemaal te laat om te beletten dat we iedere greep op de klimaatverandering verliezen, zegt Eurocommissaris en klimaatpaus Frans Timmermans.

De mens is verantwoordelijk voor de klimaatcrisis, maar de mens is echter ook nog steeds in staat om het tij te keren, aldus het rapport. Nog wel. Maar als in Glasgow de bezorgdheid niet wordt omgezet in een strenger klimaatbeleid, gaan we snel richting code zwart.