Het werd hoog tijd voor excuses, vindt de organisatie voor slavernijverleden NiNsee. Maar moet premier Mark Rutte dat doen, of koning Willem-Alexander?

Het zat er aan te komen en het werd tijd. Dat is de reactie van bestuursvoorzitter Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) op het bericht dat het kabinet in december waarschijnlijk excuses gaat maken voor het Nederlandse slavernijverleden.

Bezoekers bij het Nationaal Monument Slavernijverleden, tijdens de nationale herdenking van het Nederlands slavernijverleden. Op 1 juli 1863 werd, bij wet, de slavernij afgeschaft in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Bezoekers bij het Nationaal Monument Slavernijverleden, tijdens de nationale herdenking van het Nederlands slavernijverleden. Op 1 juli 1863 werd, bij wet, de slavernij afgeschaft in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Foto: ANP

„Het gaat te ver om al te euforisch erover te zijn, er zijn meerdere momenten geweest waarop excuses hadden kunnen worden gemaakt, maar het is zeer goed dat het gebeurt.” Volgens Nooitmeer waren er zeven eerdere momenten waarop excuses hadden kunnen worden aangeboden, te beginnen in 1863, toen slavernij werd afgeschaft. „Natuurlijk is het laat, maar laten we wel wezen, het is een noodzakelijk onderdeel van het proces.”

Nieuws

menu