Dit artikel is vandaag gratis

Oud-gedeputeerde van Fryslân en oud-burgemeester van Achtkarspelen Piet Adema is de nieuwe minister van Landbouw

De nieuwe minister van Landbouw Piet Adema. Foto: ANP

Voormalig gedeputeerde Piet Adema (57) wordt de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, meldt regeringspartij ChristenUnie. Hij volgt Henk Staghouwer op, die begin vorige maand onverwachts opstapte omdat hij zichzelf niet de juiste persoon vond om leiding te geven aan het ministerie.

Staghouwer lag al langer onder vuur, niet alleen in de Kamer maar ook in de sector. Zijn plan, dat perspectief voor de toekomst aan de boeren moest bieden, kreeg een zeer negatieve ontvangst. Het ontbrak in het stuk aan concrete maatregelen. Hij beloofde daarop met een nieuwe brief te komen. Die is er nog steeds niet, omdat het kabinet de uitkomst van gesprekken met boeren onder leiding van Johan Remkes afwacht. Remkes presenteert zijn bevindingen woensdag.

Adema was tot vorig jaar landelijk voorzitter van de ChristenUnie nadat hij twee termijnen van vier jaar had volgemaakt. De oud-voorzitter was eerder gedeputeerde van Fryslân (2007-2011) en waarnemend burgemeester van onder meer Achtkarspelen (2011-2012). Tot heden was hij ook voorzitter van de schoonmaakbranche en vervulde hij functies bij de vereniging WoningBouwersNL, de raad van commissarissen van WTC Expo in Leeuwarden en had hij diverse bestuursfuncties.

Stikstofkwestie

Het ministerie van LNV is een politiek gevoelige en zware post. Het kabinet wil dat er veel minder stikstof uitgestoten wordt met nieuw beleid waar veel protest tegen is. De hoofdmoot van dat werk wordt verricht door een aparte VVD-minister, Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).

De minister van Landbouw speelt wel een belangrijke rol in de manier waarop boeren in de toekomst hun werk moeten doen, bijvoorbeeld op het vlak van kringlooplandbouw. Ook spelen in de visserij tal van problemen: veel familiebedrijven in vissersplaatsen staan op omvallen vanwege de hoge brandstofprijzen.

Adema laat in een eerste reactie weten dat de landbouw in zijn ogen toekomst heeft. „Ja, er moeten dingen anders en de meeste veehouders, akkerbouwers, tuinders en vissers weten en willen dat ook. Maar zij hebben wel duidelijkheid, rust en zekerheid over de toekomst nodig, alleen dan kan het vertrouwen in de overheid ook weer groeien.”

De minister wil samen met de sector werken ,,aan toekomstbestendige landbouw, waar we de komende decennia mee vooruit kunnen. Met oog voor natuur, klimaat en waterkwaliteit. Dat is geen gemakkelijke opgave, maar ik weet zeker dat we als we goed samenwerken, we het dan ook echt aankunnen”.

Lees hier meer artikelen over de stikstofkwestie

Dringend beroep

CU-leider Gert-Jan Segers benadrukt dat hij ’samende de schouders’ wil zetten onder ’de landbouw van de toekomst’. „Piet Adema was eerder een stevige bestuurder in Fryslân en is met al zijn ervaring voor mij de aangewezen persoon om samen met de boeren deze belangrijke uitdaging aan te gaan. Ik ben Piet zeer dankbaar dat hij na het indringende beroep dat ik op hem heb gedaan, bereid is om de nieuwe minister te worden.”

Premier Mark Rutte zegt in een reactie dat hij het goed vindt dat het ’team weer compleet’ is met de komst van Adema. „Ik zie uit naar onze samenwerking en wens hem veel succes toe.”

Sjoerd Galema (CDA), samen met Adema gedeputeerde in Fryslân tussen 2007 en 2011, merkt op Twitter op dat Adema ,,een fijne collega is” en dat hij ,,veel vertrouwen heeft dat hij als minister van LNV een brug kan slaan tussen overheid en boeren”.

Perspectiefbrief

Een van de eerste stukken op het bureau van de nieuwe minister, zullen de langverwachte bevindingen van stikstofbemiddelaar Johan Remkes bevatten. Hij brengt woensdag zijn conclusies van de gesprekken onder zijn leiding tussen het kabinet, boeren en andere betrokkenen bij het stikstofdossier naar buiten. Ook wordt in de agrarische sector nog gesmacht naar toekomstperspectief. Een eerdere brief van Staghouwer werd door de Tweede Kamer naar de prullenbak verwezen. De verwachting is dat volgende maand een nieuwe versie moet verschijnen.

Sinds het aftreden van Staghouwer werd het ministerie tijdelijk geleid door Carola Schouten. Zij was in het vorige kabinet ook minister van LNV. In dit kabinet is Schouten namens de CU tevens vicepremier en minister voor Armoedebestrijding, Participatie en Pensioenen.

Nieuws

menu