Een kolencentrale in Jaworzno, in de Poolse regio Silezië.

Ook in Polen klagen burgers de staat aan om extra maatregelen tegen klimaatverandering af te dwingen

Een kolencentrale in Jaworzno, in de Poolse regio Silezië. Foto: AFP

Inwoners uit verschillende regio’s van Polen klagen de Poolse staat aan om meer maatregelen af te dwingen om schadelijke CO2-uitstoot te verminderen en zo klimaatverandering tegen te gaan. Drie van vijf zaken werden gisteren aangespannen bij regionale rechtbanken, de andere twee volgen op korte termijn, schrijft The Guardian. Alle klagers beroepen zich op het recht op leven, gezondheid en veiligheid voor hun gezinnen.

De achtergronden van de vijf zaken verschillen. Een van de vijf die de staat daagt, woont in een bosrijk gebied en vreest dat zijn huis en gezin vaker bedreigd zullen worden door stormen en bosbranden. Twee andere zaken zijn aangespannen door Polen die afhankelijk zijn van het toerisme in verschillende regio’s. Bij de een is het de afgelopen jaren droger, bij de ander juist veel natter. Beiden vrezen de gevolgen voor hun inkomen.

De overige twee zaken worden aangespannen door een boer die zijn oogsten bedreigd ziet en een achttienjarige klimaatactiviste. De klagers in alle vijf zaken worden bijgestaan door ClientEarth, een internationale milieu-ngo, en een Pools advocatenkantoor.

Kolenenergie

Polen is nog voor een groot deel afhankelijk van kolenenergie. Het is het enige EU-land dat zich niet heeft gecommitteerd aan de doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn. De zaken die nu zijn aangespannen werden mede geïnspireerd door de Urgenda-uitspraak in Nederland, die de Nederlandse staat tot ingrijpender maatregelen tegen stikstofuitstoot dwong, en een recent door milieuorganisaties gewonnen rechtszaak tegen de Duitse staat.