Populisten lokken volgelingen met een zelfbedacht verleden

Populisten van vandaag de dag richten zich niet op de toekomst. Ze spiegelen hun volgelingen juist een glorieus, maar vals verleden voor dat de basis moet vormen voor een betere samenleving.

Sybe Schaap bekritiseert in zijn boek onder meer populist Thierry Baudet, die zijn volgelingen wil paaien met een glorieus vaderlands verleden waar we naar terug moeten.

Sybe Schaap bekritiseert in zijn boek onder meer populist Thierry Baudet, die zijn volgelingen wil paaien met een glorieus vaderlands verleden waar we naar terug moeten. ANP

Filosoof, oud-bestuurder in het waterbeheer, oud-senator voor de VVD en oud-hoogleraar Sybe Schaap is een onvermoeibaar bestrijder van het populisme. Hij heeft de afgelopen jaren verschillende boeken geschreven waarin hij wijst op de gevaren van deze beweging die op dit moment populair is in Nederland. Met name de ontwrichting van de samenleving door het wij-zij-denken gaat hem aan het hart. Deze maand verscheen een nieuw werk van zijn hand, Het wendbare verleden , waarin hij op basis van filosofische ideeën (van met name Nietzsche) het populisme bestrijdt.

Nieuws

menu