Een prijsplafond is niet zomaar een ingreep, het gaat verder | Haagse week

Met alle ingrepen tegen inflatie en armoede maaide het kabinet het gras voor de voeten van de oppositie weg. Maar er gebeurde wel iets opmerkelijks: want is het instellen van een prijsplafond niet gewoon een erkenning dat er niet zoiets is als een energiemarkt?

Sigrid Kaag, minister van Financiën en Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, verantwoordelijk voor respectievelijk de begroting en het prijsplafond voor energie.

Sigrid Kaag, minister van Financiën en Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, verantwoordelijk voor respectievelijk de begroting en het prijsplafond voor energie. Foto: ANP

Als nieuw kabinet is de eerste begroting een daalder waard. Dan kan het meteen laten zien waar de prioriteiten liggen, wat belangrijk is en kunnen de stokpaardjes alvast opgetuigd worden. Wacht je daarmee, dan kan de situatie alweer veranderen en is de actualiteit leidend en niet de ambities in het regeerakkoord. Maar bij dit kabinet waren de vooruitzichten in de acht maanden tussen regeerakkoord en begroting al zo drastisch veranderd, dat de ambities al op losse schroeven kwamen te staan.

Nieuws

menu