Religie blijft belangrijk bij herdenkingsrituelen maar zij mag niet te expliciet zijn | Recensie

De herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog zijn in Nederland vanaf hun begin doortrokken geweest van christelijke elementen. Nog steeds ademen die door in de ceremonies. Niet meer expliciet, maar overduidelijk aanwezig.

De jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte. Dodenherdenkingen hebben in Nederland vaak een impliciet religieus karakter.

De jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte. Dodenherdenkingen hebben in Nederland vaak een impliciet religieus karakter. Foto: Koen van Weel

Religie speelde vanaf de eerste begrafenissen in 1940 een belangrijke rol in de nationale en lokale herdenkingen van slachtoffers van de lange Tweede Wereldoorlog (1940-1949, inclusief de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië). Dat blijkt uit de vorige week verschenen bundel Heilige stilte , onder redactie van Bart Wallet en Koos-Jan de Jager. Tot op de dag van vandaag dragen geestelijke, religieuze taal en symboliek bij aan de vormgeving van de herdenkingsrituelen. De bundel onderzoekt de rol van publieke religie in de Nederlandse herdenkingscultuur door de jaren heen.

Nieuws

menu