Russische inval in Oekraïne drijft Finnen en Zweden in de armen van de NAVO

Zweden en Finland kozen er tot op vandaag voor om geen lid te worden van de NAVO, maar de Russische invasie werpt een heel ander licht op de zaak. Zweden en Finnen zijn steeds meer voorstander van een toetreding, en ook de politieke geesten lijken te rijpen. Volgens de Fins-Amerikaanse defensie-expert Tomas Ries zou het zeker in Finland wel eens heel snel kunnen gaan.

Zweedse militairen op patrouille op het eiland Gotland. Sinds 2020 heeft Zweden meer militairen op het eiland, dat midden in de Oostzee ligt, gestationeerd vanwege zorgen over de Russische dreiging in de regio.

Zweedse militairen op patrouille op het eiland Gotland. Sinds 2020 heeft Zweden meer militairen op het eiland, dat midden in de Oostzee ligt, gestationeerd vanwege zorgen over de Russische dreiging in de regio. Foto: AFP

In tegenstelling tot de andere Scandinavische landen die wel toetraden tot de NAVO, waren Zweden en Finland steeds van mening dat hun veiligheidsbelangen het best beschermd werden door zich neutraal op te stellen. De twee landen werken wel al lange tijd nauw samen met de NAVO, al biedt hen dat geen garantie dat de NAVO-landen hen te hulp zouden schieten bij een militaire inval op hun grondgebied.

Nieuws

menu