Als Bas van der Vlies sprak, werd er geluisterd. De SGP’er was het staatsrechtelijk geweten van de Tweede Kamer | In memoriam

Bas van der Vlies was jarenlang de nestor van de Tweede Kamer. De SGP’er stond bekend als minzaam en rechtlijnig. Politiek was hij een buitenbeentje, maar als hij sprak werd er geluisterd. Dit weekeinde overleed hij, 79 jaar oud.

Bas van der Vlies kreeg in 2010 bij zijn afscheid van de Tweede Kamer een koninklijke onderscheiding opgespeld door toenmalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

Bas van der Vlies kreeg in 2010 bij zijn afscheid van de Tweede Kamer een koninklijke onderscheiding opgespeld door toenmalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Foto: ANP

In de tijd dat Bas van der Vlies fractievoorzitter van de SGP was in de Tweede Kamer, van 1986 tot 2010, deed zijn partij niet mee aan de machtsvorming in Den Haag. Toch bleef iedereen bij belangrijke debatten wachten totdat Van der Vlies aan de beurt was. Zijn woord telde, niet vanwege het aantal SGP-zetels, maar omdat hij door zijn ervaring, dossierkennis en reflectie gold als het staatsrechtelijk geweten van de Kamer.

Nieuws

menu