Schone stroom is goedkoper dan ooit. Waarom stijgt onze energierekening dan? 'Het is een beetje alsof je de spitsprijs moet betalen voor elke treinreis die je maakt' | Analyse

Energieprijzen swingen de pan uit, terwijl het aandeel van goedkope hernieuwbare energie steeds groter wordt. Ons energiesysteem is niet afgestemd op de energiebron van de toekomst.

Protest in Londen bij de ambtswoning van premier Johnson, in november 2021. Op het protestbord staat dat door de hoge energierekening er in de winter doden kunnen vallen.

Protest in Londen bij de ambtswoning van premier Johnson, in november 2021. Op het protestbord staat dat door de hoge energierekening er in de winter doden kunnen vallen. Foto: AFP

De wereldwijde energiemarkten zijn in beroering, en niet voor het eerst. De internationale gasprijzen zijn in 2021 meer dan verviervoudigd. In hun kielzog zijn veel energieleveranciers failliet gegaan en stijgen de rekeningen van de huishoudens in heel Europa. De energieprijzen drijven de kosten van levensonderhoud en de inflatie op, maar dit is ook een moment om het oude gezegde boven te halen: Never waste a good crisis.

Nieuws

menu