Slavernijverleden: schuld en boete? De gemoederen lopen hoog op

De herdenking van Keti Koti deze maand, de afschaffing van de slavernij, bracht zoals altijd weer veel discussie teweeg. Wat is de rol van Nederland geweest in de internationale slavenhandel en wat zijn de gevolgen ervan vandaag de dag?

 Burgemeester Femke Halsema op 1 juli tijdens de landelijke herdenking in het Oosterpark van het slavernijverleden. Het was 158 jaar geleden dat Nederland bij wet de slavernij heeft afgeschaft in Suriname en het Caraïbisch deel van het Koninkrijk.

Burgemeester Femke Halsema op 1 juli tijdens de landelijke herdenking in het Oosterpark van het slavernijverleden. Het was 158 jaar geleden dat Nederland bij wet de slavernij heeft afgeschaft in Suriname en het Caraïbisch deel van het Koninkrijk. Foto: Koen van Weel

De slavernijdiscussie ter sprake brengen op feestjes is vaak een party pooper van jewelste. De sfeer verandert direct en er ontstaan al heel snel twee partijen. En het bijzondere is dat beide kanten in de discussie de ernst en de onmenselijkheid van slavernij niet ontkennen.

Nieuws

menu