Stickers plakken op kentekenplaten, zoals in Servië en Kosovo gebeurt, strookt niet met de Europese bedoelingen | Europese zaken

Het gaat niet lekker met het lidmaatschap van de EU voor de staatjes op de westelijke Balkan. Maar de toon lijkt dwingender te worden richting landen als Servië en Kosovo. De boodschap van de EU: zoek je heil bij ons, niet bij China of Rusland.

Bij grensovergang Jarinje tussen Servië en Kosovo blokkeerden Kosovaarse Serviërs uit Mitrovica vorige week de weg uit protest tegen het tegenhouden van auto's met een Servische nummerplaat.

Bij grensovergang Jarinje tussen Servië en Kosovo blokkeerden Kosovaarse Serviërs uit Mitrovica vorige week de weg uit protest tegen het tegenhouden van auto's met een Servische nummerplaat. Foto: VALDRIN XHEMAJ

We kunnen weer met een gerust hart op vakantie in Slovenië en Kroatië. Beide staatjes zijn inmiddels al weer een aantal jaren lid van de Europese Unie. Maar met de rest van de westelijke Balkan, Servië voorop, wil het maar niet lukken. Daar liggen Nederlanders niet wakker van. Die roepen al vijftien jaar dat het maar eens afgelopen moet zijn met een verdere uitbreiding van de Europese Unie.

Nieuws

menu