Dit artikel is vandaag gratis

Strijd tegen de omikronvariant betekent een nieuwe lockdown: Nederland gaat opnieuw op slot

Demissionair premier Mark Rutte gaf zaterdag samen met zorgminister Hugo de Jonge en Jaap van Dissel van het RIVM een persconferentie. Strengere coronamaatregelen moeten een einde maken aan de snelle opmars van de veel besmettelijkere omikronvariant.

Nederland gaat vanwege de besmettelijke omikronvariant van het coronavirusopnieuw op slot. Scholen, horeca, doorstroomlocaties en niet-essentiële winkels moeten dicht. Hetzelfde geldt voor bioscopen, musea, sportscholen en niet-medische contactberoepen.

De harde lockdown gaat in vanaf zondagochtend 05.00 uur. Volgens demissionair premier Mark Rutte op de ingelaste persconferentie van zaterdagavond is een nieuwe lockdown ,,onvermijdelijk vanwege de vijfde golf die met omikron op ons afkomt”. Die mutant van het coronavirus ,,verspreidt zich sneller dan we al vreesden”.

Rutte zei tijdens de persconferentie met minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) en OMT-voorzitter Jaap van Dissel dat hij er stond met een ,,somber gemoed”. Maar ingrijpen is nodig ,,om erger te voorkomen”.

Alleen essentiële winkels en diensten zijn open

De winterlockdown betekent dat alleen nog essentiële winkels en diensten (als supermarkt en fysiotherapeut) open zijn tot uiterlijk 20.00 uur ‘s avonds. Afhalen blijft mogelijk bij cafetaria’s en restaurants. Een avondklok komt er niet.

Alle binnensportlocaties gaan de komende tijd dicht. Kinderen tot en met 17 jaar mogen op de vereniging wel buiten blijven sporten tot 17.00 uur. Ze kunnen trainen en onderling wedstrijden spelen op hun eigen club. Competities worden stilgelegd. Topsport gaat wel door, maar zonder publiek.

Nieuwe coronamaatregelen op een rij

Vanaf zondag 05.00 uur gelden nieuwe, strengere maatregelen tegen het coronavirus. De belangrijkste wijzigingen op een rijtje:

- niet-essentiële winkels, horeca, theaters, locaties voor kunst- en cultuurbeoefening, dierenparken, pretparken en binnensportaccommodaties blijven gesloten

- zwemles en topsport zijn wel toegestaan

- supermarkten, drogisterijen, apotheken, opticiens, dierenwinkels en groothandels mogen openen van 05.00 uur tot 20.00 uur

- de zogenoemde uitgezonderde dienstverlening, zoals notarissen en advocaten, mogen hun kantoor ook openen

- Alle scholen en universiteiten zijn dicht; kinderopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar blijft open

- buitenschoolse opvang (bso) is alleen open voor noodopvang

- advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Geen binnenlandse reizen en zoveel mogelijk thuiswerken

- thuis niet meer dan twee gasten van 13 jaar of ouder ontvangen

- Wie op bezoek gaat doet er goed aan vooraf een zelftest te doen. Niet vaker dan één keer per dag op bezoek gaan

- ouderen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd hun contacten te beperken, ook met kinderen.

Volwassenen mogen slechts alleen of met zijn tweeën sporten, op 1,5 meter afstand. Rutte spoorde mensen aan wel te ,,wandelen, fietsen of een rondje te rennen of wat dan ook. Sporten is goed, gezond en belangrijk”, benadrukte hij.

Eveneens moeten alle middelbare scholen en andere onderwijsinstellingen, tot aan de universiteiten toe, dicht. De basisscholen zijn al vervroegd gesloten voor de Kerstvakantie.

Op 3 januari wordt opnieuw bekeken of de scholen volgens planning op 10 januari open kunnen. Dat is wel het uitgangspunt. De kinderopvang moet ook sluiten, met uitzonderingen voor kinderen van mensen met cruciale beroepen en locaties voor kinderen van nul tot vier jaar.

Kabinet trekt uit voorzorg aan de noodrem

Het kabinet zegt nu uit voorzorg aan de noodrem te trekken. Volgens het RIVM zal de nieuwe mutant al voor de jaarwisseling dominant worden. Met de lockdown hopen OMT en kabinet tijd te kopen om zoveel mogelijk boosterprikken te zetten. Na drie vaccinaties lijkt de bescherming tegen ernstige ziekte door de nieuwe mutant vooralsnog stevig.

Alle volwassenen kunnen uiterlijk 7 januari een afspraak maken voor het zetten van een boostervaccinatie, aldus zorgminister Hugo de Jonge. In januari moeten alle 18-plussers deze oppepprik hebben gehad. De Jonge roept mensen, die dat al kunnen, op zo snel mogelijk online een afspraak te maken voor de prik.

Druk op ziekenhuizen

Hoewel veel onzeker is, vinden OMT en kabinet het risico ‘te groot’ om niks te doen. De nieuwe mutant trekt zich weinig aan van de eerste vaccinaties als het gaat om besmettingen. De derde prik werkt wel als ‘opfrisser’ van het immuunsysteem.

De deltapiek ‘lijkt achter ons te liggen ’, zei Van Dissel. ,,Daar zie je nu de gunstige effecten van. Maar de druk op de ziekenhuizen blijft hoog. Het OMT maakt zich daarom zorgen over die omikronvariant, die razendsnel om zich heen grijpt. Uit voorzorg neem je nu maatregelen, vertraag je de verspreiding van omikron. Zo kopen we tijd om ons voor te bereiden, te boosteren.”

Mocht het met meer gegevens uit het buitenland nog mee blijken te vallen met de nieuwe variant, benadrukte Van Dissel, dan wordt er sneller versoepeld. Onduidelijk is hoeveel zieker mensen worden dan bij de deltavariant. Er zijn lichtpuntjes op dat vlak, maar het ontbreekt nog aan degelijke analyses.

Nieuws

menu