Waarom zitten we zeven uur per dag achter een scherm? Techniekfilosoof Hans Schnitzler vertelt in zijn nieuwe boek over de verleidingen en gevaren van de digitalisering

Wereldwijd zitten mensen gemiddeld zeven uur per dag achter een scherm. In zijn onlangs verschenen boek Wij nihilisten verklaart techniekfilosoof Hans Schnitzler waarom we, ondanks de evidente schaduwkanten, zo bereidwillig meegaan in deze vergaande digitalisering.

Filosoof Hans Schnitzler.

Filosoof Hans Schnitzler. Foto: Frank Ruiter

Wie de Amsterdamse woonboot van techniekfilosoof Hans Schnitzler (1968) betreedt, ziet verspreid door de ruimte overal boeken van grote denkers. Simone de Beauvoir staat in de boekenkast, Menno ter Braak rust op het aanrecht en een unieke druk van Johan Goudsblom wordt trots getoond door de eigenaar. Op de vensterbank, grenzend aan de kabbelende Amstel, liggen een stuk of tien exemplaren van Wij Nihilisten , het meest recente werk van Schnitzler zelf. Eerder kwamen Het digitale proletariaat (2015) en Kleine filosofie van de digitale onthouding (2017) uit zijn pen. Wij Nihilisten is het sluitstuk van een trilogie over de aard en gevaren van de hedendaagse technologie.

Nieuws

menu