Na anderhalf jaar verdwijnt de anderhalvemeterregel, maar het coronatoegangsbewijs wordt vanaf 25 september op meer plaatsen verplicht

De regel dat mensen onderling anderhalve meter afstand moeten bewaren, komt per 25 september te vervallen. Vanaf diezelfde datum is voor iedereen van dertien jaar en ouder op veel plekken wel een coronatoegangsbewijs verplicht. Dat meldden Haagse bronnen zondagavond aan onder meer de NOS, RTL Nieuws en ANP.

RIVM-directeur en OMT-lid Jaap van Dissel komt aan voor het Catshuisberaad over de coronamaatregelen.

RIVM-directeur en OMT-lid Jaap van Dissel komt aan voor het Catshuisberaad over de coronamaatregelen. Foto: ANP

Leden van het demissionaire kabinet waren bijeen voor beraad in het Catshuis, waarbij ook deskundigen van het Outbreak Management Team aanwezig waren. Er werd gesproken over de te volgen koers wat betreft het coronabeleid de komende periode. Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge lichten de besluiten morgenavond toe tijdens een coronapersconferentie.

Eerder was al aangekondigd dat het coronatoegangsbewijs, dat aantoont dat iemand gevaccineerd is, recent genezen of negatief getest op het coronavirus, mogelijk breder zou worden toegepast. Het toegangsbewijs zal gevraagd worden bij een bezoek aan bijvoorbeeld een café, een concertzaal of theater.

Stap terug

Zaterdag zei interim-voorzitter Melle Bakker van Regio Fryslân van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in deze krant nog dat het breder inzetten van coronatoegangsbewijzen volgens hem een stap terug is. ,,Het beperkt je in het ondernemen. Veel horecaondernemers hebben het nog erg moeilijk. Ze kampen met een personeelstekort of hebben een schuldenlast bij de fiscus of hun bank. Als je iemand moet aannemen om codes te scannen ben je zo een fte kwijt.”

Bakker zei zich te kunnen voorstellen dat horecaondernemers weigeren de controle uit te voeren. Ook vreest hij dat mensen wegblijven, omdat spontaan horecabezoek wordt bemoeilijk. ,,Even een biertje drinken of een kop koffie is er voor veel mensen dan niet meer bij.”

Eigenaar Luberto Agricola van Boutique Hotel ’t Gerecht in Heerenveen zei de toegangspas als drukmiddel te zien. ,,De horeca wordt gebruikt om mensen te dwingen zich te laten vaccineren. Dat is de wereld op zijn kop.”

Knopen doorgehakt

Met het schrappen van de verplichte anderhalve meter afstand vervalt de basis van veel beperkingen die sinds maart vorig jaar het openbare leven beheersen. Wel blijft het devies van het demissionaire kabinet: geef elkaar de ruimte. Hoe deze grote versoepeling in de praktijk gaat uitpakken, is voor heel veel sectoren nog niet helemaal duidelijk. Vandaag en morgen moeten daarover nog veel knopen worden doorgehakt. Met name over de evenementensector staan nog veel vragen open.

Voor nachtclubs zullen Rutte en De Jonge volgens ingewijden in elk geval nog geen goed nieuws hebben. Horecagelegenheden moeten tussen middernacht en 6.00 uur ’s ochtends de deuren gesloten houden, en dat blijft zo.

In het openbaar vervoer blijft een mondkapje voorlopig nog verplicht. Ook blijft het advies om indien mogelijk thuis te werken nog gelden. De basismaatregelen tegen het coronavirus, zoals vaak de handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog en thuisblijven bij klachten, blijven eveneens nog van kracht.