Vaker met de fiets en minder vlees op het menu: om de opwarming van de aarde te beperken tot anderhalve graad moeten we ons leven nu echt aanpassen, stellen onderzoekers van het IPCC

Om de opwarming van de aarde te beperken tot anderhalve graad, zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs, moeten alle landen veel meer maatregelen nemen dan nu gepland. Ook individuele personen zullen andere keuzes moeten maken, zoals minder vlees eten. Dat stellen de vijf Nederlandse klimaatexperts die hebben bijgedragen aan het vandaag verschenen IPCC-rapport.

Koeien.

Koeien. Foto: AFP

Het is nog mogelijk om de opwarming van de aarde te beperken tot anderhalve graad, maar daarvoor zijn veel maatregelen nodig, onder meer in industrie, transport en landbouw. Ook gedragsverandering van consumenten is belangrijk, stellen de onderzoekers: onder meer energiebesparing, minder rijden met vervuilende auto’s en een lagere consumptie van vlees- en zuivelproducten leveren een grote bijdrage aan de uitstootvermindering. De komende jaren zijn daarbij doorslaggevend, is een van de belangrijkste conclusies van het klimaatrapport dat maandag is gepubliceerd.