Dit artikel is vandaag gratis

Kabinet komt met harde maatregelen vanwege omikronvariant: vanaf zondag gaat alles dicht en de harde lockdown duurt tot zeker 14 januari

Een zo goed als lege met kerstverlichting versierde Haarlemmerstraat in de vroege avonduren in de Amsterdamse binnenstad. Foto: ANP

Bijna alles dicht vanaf zondag. Dat is de boodschap die premier Rutte en zorgminister De Jonge brengen tijdens de persconferentie van zaterdagavond om 19.00 uur.

„Hetzelfde recept als precies een jaar geleden”, meldt een betrokkene. Het betekent een schrale kerst, zonder bezoek aan restaurant, café, casino, museum, modezaak, bioscoop of zelfs maar aan de kapper. De middelbare scholen en het hoger onderwijs sluiten een week eerder.

De maatregelen gaan al zondagochtend om 5 uur in en duren zeker tot 14 januari. Het dringende advies is om thuis maar twee bezoekers per dag te onvangen van ouder dan 13 jaar. Met kerst geldt een uitzondering, dan mogen er vier mensen op bezoek komen.

Voor essentiële winkels en diensten komt ook een uitzondering. Supermarkten, bakkers, drogisten, apotheken, banken en hypotheekverstrekkers mogen de komende weken blijven draaien. Ook blijft afhalen mogelijk in restaurants en cafetaria.

Rutte en De Jonge worden tijdens de persconferentie bijgestaan door Jaap van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM en voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT). Dat had na de vergadering van vrijdag het kabinet geadviseerd tot strengere maatregelen om de opkomende omicronvariant te kunnen afremmen. Het is niet gebruikelijk dat Van Dissel aanwezig is bij de persconferentie.

Zaterdag kwamen de meest betrokken ministers in spoedberaad bijeen om het OMT-advies te bespreken. Komende week debatteert de Tweede Kamer over de ingreep van het kabinet.

Besmettelijker variant

De omikronmutant is veel besmettelijker dan de deltavariant en lijkt zich voor z’n verspreiding weinig aan te trekken van opgebouwde immuniteit door ziekte of vaccinatie. Wel beschermen de vaccins nog tegen ernstig ziek worden. Een extra prik, de zogeheten booster, helpt de verspreiding tegen te gaan, zo leren gegevens uit het Verenigd Koninkrijk.

Het aantal infecties met omikron verdubbelt nu elke twee dagen. Het betekent dat de verpleegafdelingen en de intensive cares zich weer schrap moeten zetten voor een nieuwe golf coronapatiënten, een golf die mogelijk groter is dan eerder. Van Dissel hield afgelopen week de Tweede Kamer voor dat omikron kan leiden tot 600 ziekenhuisopnames per dag, waarvan 100 tot 125 op de ic.

Nieuws

menu