Veiligheidsdiensten hebben geen nieuwe wet, maar vooral goed personeel nodig | Analyse

De Nederlandse inlichtingendiensten zijn druk bezig nieuw en deskundig personeel te vinden. Dat is beter dan te vertrouwen op een nieuwe wet.

 Een deelnemer tijdens de Summerschool van de AIVD en de MIVD. Belangstellenden kunnen twee weken lang kennismaken met het werk van beide diensten, met technische cybersecurity-trainingen, presentaties en praktijkoefeningen.

Een deelnemer tijdens de Summerschool van de AIVD en de MIVD. Belangstellenden kunnen twee weken lang kennismaken met het werk van beide diensten, met technische cybersecurity-trainingen, presentaties en praktijkoefeningen. Foto: Sem van der Wal

Spionnen zijn tegenwoordig meestal effectiever achter een computerscherm dan in de reële wereld. Het uitwisselen van een aktentas met een man in een regenjas en een gleufhoed op een bankje in een verlaten park zal zeker nog gebeuren, boet snel aan kracht in/ Maar het is niet makkelijk om jonge ict’ers te vinden: er wordt om hen gevochten en er worden in de marktsector fabelachtige salarissen geboden. De oorlog in Oekraïne laat zien hoe belangrijk de cyberoorlog is geworden.

Nieuws

menu