Dit artikel is vandaag gratis

Is de coronacrisis voorbij? Deze maatregelen vervallen vanaf vandaag

Uitgaanspubliek in poppodium De Helling tijdens de protestactie De Nacht staat op. Foto: ANP

De coronaregels zijn vanaf vrijdag verder versoepeld. De verplichte 1,5 meter afstand geldt niet meer, het coronatoegangsbewijs hoef je op veel plekken niet meer te laten zien en alle sectoren mogen weer hun normale openingstijden hanteren.

Ook is een vaste zitplaats op locaties met meer dan vijfhonderd niet meer verplicht en vervalt de mondkapjesplicht grotendeels. Deze geldt nog wel in het openbaar vervoer, op de stations, de luchthavens en in het vliegtuig.

Deze versoepelingen zijn onderdeel van drie ’grote stappen’ die het kabinet op 15 februari aankondigde om alle coronarestricties af te bouwen. Als eerste verdween per direct het advies om thuis maar vier mensen te ontvangen en werd het thuiswerkadvies gewijzigd in: werk de helft van de tijd thuis.

Vorige week vrijdag mocht de horeca en cultuur open tot 01.00 uur. Hier verdween het mondkapje en de verplichte zitplaats. Dat laatste was nog wel verplicht op locaties met meer dan vijfhonderd mensen. Ook werd de isolatieduur van besmette mensen ingekort naar vijf dagen. Vanaf deze vrijdag zijn vrijwel alle coronamaatregelen van tafel.

Op 15 maart heeft het kabinet een nieuw weegmoment.

Nieuws

menu