Visegrad, de luis in de pels van Brussel | Opinie

De T-shirts met het logo van de Visegrad-groep die de regeringsleiders van Slowakije, Polen, Hongarije en Tsjechië in handen hebben, zijn niet alleen een leuk aandenken aan hun topontmoeting van woensdag in het Poolse Katowice, maar ze zijn ook bedoeld om het groepsgevoel te stimuleren. Een staaltje teambuilding, zeg maar. De vier lidstaten van de Europese Unie trekken samen op en ontwikkelen zich tot een geduchte luis in de pels van Brussel.

Vanaf links: de Slowaakse premier Eduard Heger, zijn Poolse ambtgenoot Mateusz Morawiecki, de Hongaarse premier Viktor Orbán en de Tsjechische regeringsleider Andrej Babis tijdens de Visegrad-top van woensdag in Polen.

Vanaf links: de Slowaakse premier Eduard Heger, zijn Poolse ambtgenoot Mateusz Morawiecki, de Hongaarse premier Viktor Orbán en de Tsjechische regeringsleider Andrej Babis tijdens de Visegrad-top van woensdag in Polen. Foto: EPA

De landen van de Visegrad, genoemd naar het gelijknamige kasteel in Hongarije waar begin veertiende eeuw de vorsten van Polen, Bohemen en Hongarije besloten nauwer te gaan samenwerken in hun strijd tegen de Habsburgers, vinden dat het zo langzamerhand wel genoeg is geweest met de Europese integratie en dat het westelijke deel van de EU moet stoppen hun normen en waarden rondom rechtsstaat, immigratie en familiewaarden door de oostelijke strot te duwen.

Hanze-liga

Nieuws

menu