Klimaatangst kan vooral voorkomen bij gevoelige kinderen: hoe voorkom je dat? 'Doseer informatie, en kijk samen naar het Jeugdjournaal om erover te praten'

Zeker bij gevoelige kinderen kunnen berichten over de klimaatcrisis angst oproepen. Doseer de hoeveelheid informatie, raadt orthopedagoog Bianca Bijlsma aan. En kijk samen met je (klein)kind naar het Jeugdjournaal zodat je kunt napraten als er behoefte aan is.

Kinderen ruimen zwerfvuil op langs het Peinderkanaal. Met een groepje blikjes opruimen in de eigen omgeving is volgens Bianca Bijlsma een leuke en laagdrempelige manier om kinderen met de klimaatproblematiek te leren omgaan.

Kinderen ruimen zwerfvuil op langs het Peinderkanaal. Met een groepje blikjes opruimen in de eigen omgeving is volgens Bianca Bijlsma een leuke en laagdrempelige manier om kinderen met de klimaatproblematiek te leren omgaan. Foto: Jilmer Postma

Vierjarigen met veel fantasie kunnen zich volgens Bianca Bijlsma al druk maken over wereldproblemen als het klimaatvraagstuk. ,,Maar hoe ouder, hoe meer bewust ze worden en hoe meer de dingen binnenkomen. Als opvoeder moet je de informatie daarover goed doseren. Het Jeugdjournaal als informatiebron is meer dan genoeg. En ik zou er als ouder altijd bij gaan zitten om er eventueel over na te kunnen praten.”

Zwerfvuil

Nieuws

menu