Dit artikel is vandaag gratis

Voormalig PvdA-Kamerlid en senator Adri Duivesteijn (72) overleden

PvdA-senator Adri Duivesteijn in 2013 tijdens aan het overleg in de Eerste Kamer. Foto: ANP

Adri Duivesteijn, voormalig Tweede Kamerlid en senator namens de PvdA, is vrijdag overleden. Duivesteijn is 72 jaar geworden. Hij leed al jaren aan prostaatkanker.

Duivesteijn begon zijn politieke loopbaan als gemeenteraadslid in zijn geboortestad Den Haag. Hij werd daar in 1980 als wethouder verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening en stadsvernieuwing.

Van 1994 tot 2006 zat hij in de Tweede Kamer. Als Kamerlid maakte hij deel uit van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar fraude in de bouw. Hij verliet de Kamer in 2006 om wethouder te worden in Almere.

Daarna was hij van 2013 tot 2015 lid van de senaat. Op dat moment regeerde Rutte II, waarin Duive-steijns PvdA samen met de VVD forse bezuinigingen doorvoerde. Het PvdA-kopstuk had geen warme gevoelens bij deze combinatie en evenmin bij toenmalig PvdA-leider Diederik Samson, die hij geen moreel leider vond.

Kabinetscrisis

Als senator veroorzaakte Duivesteijn eind 2014 mede een kabinetscrisis. Hij stemde met twee fractiegenoten tegen het plan van toenmalig zorgminister Edith Schippers om de vrije artsenkeuze af te schaffen. Hij deed dat naar eigen zeggen omdat hij door zijn ziekte zelf had ondervonden hoe belangrijk het is om niet vast te zitten aan één specialist.

Voor zijn partij PvdA was en bleef Duivesteijn een luis in de pels. Hij was eigenzinnig en volgde zijn eigen koers, hield vast aan zijn ideeën en maakte daar binnen en buiten zijn partij niet altijd vrienden mee.

Nieuws

menu