Dit artikel is vandaag gratis

Wat gebeurt er deze week? Zelenski spreekt tot de Tweede Kamer, tanken wordt goedkoper en de ramadan gaat van start (en pas vrijdag op dat u niet in de maling wordt genomen) | Vooruitblik

Moslims komen samen voor het ochtendgebed in de Mevlana Moskee ter afsluiting van de vastenmaand Ramadan. Foto: ANP

Elke maandag krijgt u hier een vooruitblik op de week die komen gaat, met een selectie uit de verwachte hoofd- en bijzaken.

Ruimtestation

Waar hier op aarde de spanningen tussen Rusland en het Westen met de dag oplopen, zijn de Amerikaanse astronaut Mark Vande Hei en de Russische kosmonauten Anton Sjkaplerov en Pjotr Doebrov in de ruimte op elkaar aangewezen. Maandag keren ze samen terug van het Internationaal Ruimtestation ISS.

Grote Rekendag

Op veel basisscholen wordt woensdag vooral gerekend. Deze Grote Rekendag staat dit jaar in het teken van ‘bouwavonturen’. Dat betekent dat de kinderen niet de hele dag sommen hoeven te maken, maar dat ze in allerlei opdrachten denkkracht met handvaardigheid moeten combineren. Dan ontdekken ze hoe het is om architect, constructeur of bouwer te zijn.

Zelenski in de Tweede Kamer

Donderdag spreekt de Oekraïense president Volodimir Zelenski de Tweede Kamer toe via een video-verbinding. Hij heeft de afgelopen tijd de parlementen van meer landen toegesproken in de hoop steun voor zijn regering te krijgen in reactie op de Russische inval in zijn land. In die toespraken gebruikte Zelenski steeds historische verwijzingen, zoals naar Pearl Harbor, de Holocaust en de Berlijnse Muur. Zal hij in Nederland ook zo’n vergelijking maken?

1 april

Waarschuwt iemand vrijdag dat uw veter loszit? Dan is de kans groot dat u in de maling wordt genomen: het is 1 april. Wees dus op uw hoede aan het einde van de week, of bereid alvast een goede poets voor.

Ook vrijdag, maar geen grap: de accijnzen op brandstof gaan omlaag. Het kabinet hoopt met deze maatregel een deel van de klap op te vangen van de hoge prijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De verlaging blijft van kracht tot en met 31 december. Het gaat om verlagingen van 17,3 cent op benzine, 11,1 cent op diesel en 4,1 cent op LPG/LNG per liter.

Ramadan

Zaterdag begint de islamitische vastenmaand ramadan. Tussen zonsopgang en zonsondergang vasten moslims dan, alleen ’s avonds en ’s nachts wordt er gegeten. De ramadan begint ieder jaar op een ander moment, omdat het de islamitische kalender volgt, die op de maanstand is gebaseerd. De ramadan begint als de maan de vorm van een sikkel aanneemt.

Nieuws

menu