Vrouwelijke politici zetten in hun toespraken vooral 'ons' centraal. Ze bieden tegenspel aan autocratische leiders als Poetin en Trump die het altijd over 'ik' hebben

Uit toespraken van sterke vrouwelijke politici blijkt dat zij ‘ons’ stellen tegenover de platte ik-gerichtheid van mannelijke autocraten als Trump, Bolsonaro, Xi en Poetin.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vaart uit tegen de autocraat president Donald Trump van de Verenigde Staten tijdens de bijeenkomst van de G7 in Charlevoix in Canada in 2018.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vaart uit tegen de autocraat president Donald Trump van de Verenigde Staten tijdens de bijeenkomst van de G7 in Charlevoix in Canada in 2018. Foto: EPA

Vrouwen die weten hoe je verkiezingen wint en die hun toehoorders inspireren en raken. Ze kunnen ons in deze tijden van strongman politics , de politiek van de sterke man, een spiegel voorhouden. Ze laten ons niet zozeer zien hoe het wél moet, maar vooral hoe het ook kán. Dat is het thema van het pas verschenen boek Wees sterk. Wees vriendelijk van Hans de Bruijn, hoogleraar bestuurskunde aan de Technische Universiteit Delft. In vele landen op de wereld is de politiek van de sterke man leidend geworden. In democratieën zijn dat mannen als Trump, Orbán, Bolsonaro, Modi. En in autocratieën delen leiders als Xi en Poetin de lakens uit. In eerdere publicaties werd op deze plaats al uitgebreid kritische aandacht besteed aan hen en hun karakters en beweegredenen.

Politiek van de sterke man heeft gevaarlijke kanten

Nieuws

menu