Wat gaat voor: stad of platteland? De strijd om de ruimte in Nederland gaat een nieuwe ronde in

De landelijke overheid trekt de regie over de inrichting van stad en land weer naar zich toe. Het is spannend om te zien welke gevolgen dat zal hebben voor de lastige verhouding tussen stad en platteland.

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening tijdens een rondleiding op een bouwplaats in Den Haag.

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening tijdens een rondleiding op een bouwplaats in Den Haag. Foto: ANP

Het idee dat de overheid weer een flinke vinger in de pap moet krijgen in de ruimtelijke ordening van Nederland is al weer een paar jaar populair. Zo’n beetje iedereen die er wat over heeft te zeggen vindt dat de boel de laatste jaren aardig is versloft. Het kabinet gaat er nu dus voortvarend mee aan de slag. In september presenteert de regering, onder leiding van minister Hugo de Jonge, de eerste contouren van de toekomstige grote verbouwing van Nederland. Vaststaat dat in de komende decennia het hele land gaat veranderen, ook de plattelandsregio’s.