Dit artikel is vandaag gratis

De doden herdenken, de vrijheid vieren en een allesbeslissende return in de halve finale. Dit gebeurt er allemaal in week 18

Zoetigheden bij de Marokkaanse bakker Fes in Rotterdam voor het Suikerfeest in 2021. Foto: ANP

Elke week krijgt u op deze plaats een vooruitblik op de week die komen gaat, met een selectie uit de verwachte hoofd- en bijzaken.

De week begint op maandag met een samenkomst van de 27 EU-energieministers. Voorzitter Frankrijk heeft ze bij elkaar geroepen om te praten over de gevolgen van het dichtdraaien van de Russische gaskraan voor Polen en Bulgarije. De Franse minister van Energie en Milieu, Barbara Pompili, wil dat de lidstaten solidair met elkaar blijven.

Als de zon maandag ondergaat, betekent dat voor moslims het einde van de vastenmaand. Die wordt dinsdag traditioneel afgesloten met het Suikerfeest. En wat vorige week voor Koningsdag gold, geldt ook voor het Suikerfeest: na twee coronajaren kan het feest weer uitbundig worden gevierd.

Extra lading

De Dodenherdenking op woensdag en Bevrijdingsdag op donderdag hebben dit jaar een dubbele extra lading. Voor het eerst in jaren kunnen mensen zonder coronabeperkingen samenkomen om de Tweede Wereldoorlog te herdenken en de vrijheid te vieren, maar door de Russische inval in Oekraïne is oorlog in decennia niet zo dichtbij geweest.

Donderdag kan Feyenoord een ticket bemachtigen voor de eerste Europese finale in twintig jaar. Destijds werd ten koste van Borussia Dortmund de UEFA Cup veroverd, de laatste continentale prijs voor een Nederlandse club. In Marseille verdedigen de Rotterdammers een 3-2 voorsprong op weg naar de Conference League-finale in Tirana.

Tegen het einde van de week verwatert het aanbod van bijzondere dagen iets. Want heeft u ooit gehoord van de Internationale Anti-dieetdag (vrijdag) of de Internationale dag van het naakt tuinieren (zaterdag)? Beide dagen zouden op hun eigen manier moeten bijdragen aan een positief zelfbeeld.

De internationale dag die op zondag plaatsvindt zal niettemin door meer gezinnen worden gevierd. Dan is het Moederdag.

Nieuws

menu