Dit artikel is vandaag gratis

Hubert Bruls: Als er niets verandert, koersen we af op een nieuwe lockdown deze winter

Foto: ANP Foto: Robin van Lonkhuijsen

Het wordt spannend deze week, zei voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Als er niet een echte daling van het aantal besmettingen komt, koersen we af op een lockdown.

Bruls zegt teleurgesteld te zijn in hoe slecht de huidige maatregelen worden nageleefd. Hij gaf aan wel te geloven in de strategie ,,niet gelijk op alles maar weer sluiten te gaan zitten”. ,,Maar als je kijkt naar de laatste nalevingscijfers, ben ik daar ook teleurgesteld over.”

Volgens Bruls wordt deze week heel spannend. ,,Als dat niet fundamenteel verandert in combinatie met een echte daling van het aantal besmettingen, dan koersen wij af op een lockdown die echt de hele winter gaat duren.”

Ook Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam, zat zondag in Buitenhof . Volgens haar hebben de huidige coronamaatregelen vooralsnog geen effect. ,,Het is duidelijk dat het aantal nieuwe coronagevallen omlaag moet, maar we zien die kentering nog niet. De effecten van die maatregelen zouden zeker deze week zichtbaar moeten worden”, zegt Koopmans. ,,Het is duidelijk dat als het in deze lijn doorgaat, de zorg dat niet aankan”, vervolgt ze. Volgens de viroloog zouden complete lockdowns komende winter niet nodig zijn als de huidige maatregelen nageleefd worden.

Weer meer dan 20.000

Het RIVM heeft tussen zaterdagochtend en zondagochtend 20.717 nieuwe besmettingen vastgesteld, waarmee de nieuwste dagcijfers net iets onder het weekgemiddelde liggen. Gemiddeld werden er per dag 21.059 besmettingen geconstateerd in de laatste zeven dagen. Het is de zesde dag op rij dat er meer dan 20.000 besmettingen aan het licht komen.

In de maand november is een record gevestigd wat betreft het aantal positieve coronatests. Terwijl de maand nog een kleine anderhalve week duurt, werden er in de eerste twintig dagen al 290.000 nieuwe coronagevallen genoteerd. Het oude maandrecord was van december, toen er tijdens de tweede golf 273.443 bevestigde besmettingen waren. Ten opzichte van vorige maand oktober is het aantal positieve testuitslagen vervijfvoudigd.

In totaal liggen er nu 2316 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis. Dat zijn er 99 meer dan zaterdag. Op de intensive cares klom het aantal mensen met corona zondag met 34 tot 466. Op de verpleegafdelingen nam dit aantal toe met 65 tot 1850.

Nieuws

menu