Weglopen uit de Kamer is een unieke gebeurtenis in de parlementaire geschiedenis. Maar was dit wel verstandig? | Analyse

Het weglopen van het complete kabinet uit de Tweede Kamer tijdens de belangrijkste politieke vergadering van het jaar is een unieke gebeurtenis in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Maar staatsrechtgeleerden verschillen van mening over de vraag of het wel verstandig was.

Sigrid Kaag, minister van Financiën, en andere kabinetsleden lopen weg uit de plenaire zaal, tijdens de bijdrage van Thierry Baudet (FvD), op de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat na de Troonrede op Prinsjesdag.

Sigrid Kaag, minister van Financiën, en andere kabinetsleden lopen weg uit de plenaire zaal, tijdens de bijdrage van Thierry Baudet (FvD), op de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat na de Troonrede op Prinsjesdag. Foto: Sem van der Wal

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van afgelopen dinsdag haalde FvD-leider Thierry Baudet uit naar minister Sigrid Kaag (Financiën) waarna het hele kabinet de zaal verliet. En dat nog wel tijdens de belangrijkste politieke vergadering van het jaar. Dit is een unieke gebeurtenis in de parlementaire geschiedenis, zegt Bert van den Braak , bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis (Universiteit Maastricht) tegen de NOS. „Dat een voltallig kabinet wegloopt, is bij mijn weten nooit eerder gebeurd. Zelfs het weglopen van een enkele minister tijdens een debat is uniek”, stelt de hoogleraar, die ook is verbonden aan het Montesquieu Instituut.

Nieuws

menu