Wel of niet ongevaccineerden buitensluiten? Hoe diep mag het kabinet ingrijpen in de samenleving?

De Tweede Kamer hoeft voorlopig niet te beslissen over het invoeren van het 2G-systeem om de coronapandemie te bestrijden. Het kabinet stelt de besluitvorming uit. Het uitstel laat zien hoe ingewikkeld de situatie is.

Als de Tweede Kamer volgend jaar akkoord gaat met het 2G-voorstel van het kabinet is een negatief testresultaat niet meer voldoende voor toegang tot bepaalde gelegenheden.

Als de Tweede Kamer volgend jaar akkoord gaat met het 2G-voorstel van het kabinet is een negatief testresultaat niet meer voldoende voor toegang tot bepaalde gelegenheden. Foto: Remko de Waal

De Tweede Kamer hoeft deze week niet meer te beslissen of het omstreden 2G-systeem wordt ingevoerd om de strijd tegen Covid-19 effectiever te maken. De besluitvorming is uitgesteld tot in het nieuwe jaar. Het demissionaire kabinet wil het 2G-systeem, waarbij alleen nog mensen die gevaccineerd of hersteld zijn toegang hebben, dan mogelijk maken in de horeca, de cultuursector, bij evenementen en de niet-essentiële dienstverlening, zoals pretparken, massagesalons en zonnestudio’s. De maatregel zal niet gaan gelden in winkels en bouwmarkten, ook niet voor mensen die om medische redenen niet kunnen worden gevaccineerd.

Nieuws

menu