Na twintig jaar strijd tegen de taliban trekt het Westen zich terug uit Afghanistan. Houdt de bescheiden opbouw van Afghanistan stand?

Westerse troepen hebben in Afghanistan de afgelopen twintig jaar gevochten tegen de taliban, maar trekken zich de komende maanden terug uit het land. De moslimextremisten zijn ondertussen bezig aan een opmars en veroveren steeds meer gebieden. Is de westerse interventie zinvol geweest?

Amerikaanse soldaten beschermen een gewonde kameraad tegen opwaaiend zand van een landende reddingshelikopter, oktober 2012.

Amerikaanse soldaten beschermen een gewonde kameraad tegen opwaaiend zand van een landende reddingshelikopter, oktober 2012. Foto: AFP

Tot verrassing van de Europese bondgenoten besloot de regering-Biden in april de 2500 Amerikaanse militairen voor 11 september uit Afghanistan te repatriëren. Daarop besloot de NAVO een einde te maken aan de missie die zonder de Amerikanen niet mogelijk is. De Europese NAVO-landen trekken in de komende maanden hun 7500 militairen ook terug. Donderdag kwam met een vlagceremonie in Soesterberg een officieel einde aan bijna twintig jaar Nederlandse militaire inzet in Afghanistan.

‘De eindeloze oorlog’

Nieuws

Meest gelezen

menu