Wie waren de mannen in witte pakken bij de Bijmerramp?

Vlucht LY-1862, onderweg van New York naar Tel Aviv, tankte tijdens een tussenlanding op Schiphol bij. De bemanning had enkele defecten waargenomen, maar die waren geen reden geweest om niet op te stijgen. Er zijn nog altijd raadsels rond de ramp: Wat was de aanleiding, hoeveel mensen kwamen er om, en at is de oorzaak?

Premier Ruud Lubbers en koningin Beatrix bekijken op de locatie, waar het El Al-vliegtuig in 1992 neerstortte, naar brokstukken. Zij worden begeleid door medewerkers van de brandweer.

Premier Ruud Lubbers en koningin Beatrix bekijken op de locatie, waar het El Al-vliegtuig in 1992 neerstortte, naar brokstukken. Zij worden begeleid door medewerkers van de brandweer. Foto: ANP

Het vliegtuig zou over Pampus en Nijkerk richting Duitsland vliegen, maar de bemanning meldde al snel dat er problemen waren. Boven het Gooimeer braken twee motoren af. De piloot wilde terug naar Schiphol om een noodlanding te maken. Het vliegtuig raakte echter onbestuurbaar. De copiloot meldde de luchtverkeersleiding dat neerstorten onvermijdelijk was.

Nieuws

menu