Koning Willem-Alexander zit nu tien jaar op de troon, en dat ging hem niet altijd goed af. En hoe deed Amalia het als kroonprinses?

Een koningshuis moet zichtbaar zijn, zich onder het volk begeven. Hoe gaat koning Willem-Alexander, die nu tien jaar op de troon zit, daarmee om? En vooral: hoe gaat kroonprinses Amalia daarmee om?

Koning Willem-Alexander en prinses Amalia tijdens het persgesprek na afloop van haar tweeweekse kennismaking met het Caribisch deel van het koninkrijk.

Koning Willem-Alexander en prinses Amalia tijdens het persgesprek na afloop van haar tweeweekse kennismaking met het Caribisch deel van het koninkrijk. Foto: ANP

De Oranjes staan steeds meer in de publieke schijnwerpers. Kon koningin Juliana toen ze nog prinses was ongestoord wekenlang in Engeland of Duitsland vakantie vieren - niemand wist zelfs waar ze was - haar dochter Beatrix kon dat al minder. Fotografen maakten haar het leven zuur. Een foto van haar en een ‘onbekende man’ ging de wereld over; zo maakte de buitenwereld kennis met haar verloofde Claus von Amsberg.