Dit artikel is vandaag gratis

Nieuwjaarsnacht in Nederland kent veel autobranden, Oogziekenhuis Rotterdam ervaart rustige jaarwisseling

ME op de Dam in Amsterdam. De politie heeft het deel van de Dam rondom het Nationaal Monument leeggeveegd nadat duizenden mensen zich op het plein hadden verzameld voor de jaarwisseling. Foto: ANP

In het hele land zijn in nieuwjaarsnacht meldingen van branden binnengekomen, waaronder veel autobranden. Onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Amersfoort, Rotterdam, Harderwijk, Veendendaal en Barendrecht ging auto’s in vlammen op.

In het Brabantse Oss moesten vijftien woningen worden geëvacueerd nadat er brand was uitgebroken in een gasverdeelstation aan de Berghemseweg. Een woordvoerder meldt dat de brandweer het vuur ,,gecontroleerd laat branden” terwijl de energiemaatschappij probeert het gas af te sluiten om het vuur zo te laten doven. ,,Waarschijnlijk lukt dat zonder dat mensen in Oss zonder gas komen te zitten”, aldus de woordvoerder. De politie gaat uit van brandstichting.

In de Noord-Hollandse plaats Uithoorn vloog een buurtcentrum in brand. De brandweer kreeg de melding rond 22.00 uur ‘s avonds en slaagde er met veel materieel in de grote brand onder controle te krijgen. Rond 00.30 uur was het vuur geblust, maar de schade aan het gebouw is aanzienlijk.

Balkon

In Apeldoorn brak op oudejaarsavond brand uit op een balkon van een woning aan de 1e Wormenseweg. Twee bewoners raakten gewond en moesten naar het ziekenhuis worden gebracht. Volgens lokale media ontstond de brand door vuurwerk op het balkon.

Een gebouw aan de Hoflaan in Leiden is kort na middernacht in vlammen opgegaan. Het zou gaan om een leegstaand schoolgebouw dat volgens Omroep West als buurthuis werd gebruikt. De brandweer hield een naastgelegen peuterspeelzaal nat om te voorkomen dat het vuur zou overslaan. Het gebouw is gecontroleerd uitgebrand.

Sloopauto’s

In Veen (Noord-Brabant) werden twee sloopauto’s in brand gestoken op de kruising van van de Witboomstraat met de Van der Loostraat. Volgens het AD waren daar zo’n vijfhonderd mensen bij aanwezig. In de afgelopen jaren werden er tijdens de jaarwisseling vaker auto’s in brand gestoken.

Aan de Irenestraat in het Twentse Vroomshoop zijn in de nieuwjaarsnacht autobanden in brand gestoken, die op verzoek van de politie door de brandweer zijn gedoofd. Ook elders in het land werden veel brandjes gesticht in afvalcontainers en op straat. Ook in Fryslân was het op enkele plaatsen onrustig en moest de ME er aan te pas komen om de orde te herstellen.


Rustige jaarwisseling in Oogziekenhuis

Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft een rustige jaarwisseling gehad. Twee mensen kwamen met oogletsel door vuurwerk binnen in het ziekenhuis. In beide gevallen waren de slachtoffers omstanders en was het letsel niet blijvend.

Het ziekenhuis zegt dat er zaterdag mogelijk nog meer mensen uit andere regio’s naar Rotterdam worden gebracht, maar dat dit waarschijnlijk niet leidt tot een grote toename van het aantal slachtoffers.

Oogarts Tjeerd de Faber denkt dat de rustige nacht grotendeels te danken is aan het vuurwerkverbod. Dat werd opgelegd om de zorg niet nog meer te belasten nu er veel mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen liggen. ,,Ik kan er dan ook alleen maar voor pleiten dat het vuurwerkverbod een permanente aard krijgt en dat we tijdens komende jaarwisselingen steeds minder patiënten hoeven te helpen.”

Nieuws

menu