Dit artikel is vandaag gratis

‘De rapen binne gear’: Dankzij Ap Bokma sprak heel Nederland ineens een mondje Fries

Een aantal van de creaties van Ap Bokma Afbeeldingen: Ap Bokma.

‘De rapen binne gear’. ‘It bloed wurdt my sûpe’. ‘No komme de pipen út ’e sek’. Wie kent die typische Friese spreekwoorden niet? En dat alles dankzij (vooral) Ap Bokma. Zaterdag overleed de reclameman pur sang.

Vooruitlopend op de hoogtijdagen van sc Heerenveen verzorgde Ap Bokma jarenlang de reclamecampagnes voor de club. Dat deed hij op een dusdanig meesterlijke wijze, dat de oudere supporters van Heerenveen zich bijna dertig jaar na dato nog altijd de leus weten te herinneren waarmee Heerenveen in 1993 Ajax voorafgaand aan de bekerfinale angst trachtte in te boezemen. ‘De rapen binne gear’. Dat viel uiteindelijk nog wel mee, want Heerenveen verloor met 6-2.

Maar goed, heel Nederland kende nu het spreekwoord. Dat gold ook voor het spreekwoord ‘No komme de pipen út ’e sek’, het credo van Heerenveen voorafgaand aan de bekerfinale in 1997 tegen Roda JC. Maar helaas: ook nu verloor Heerenveen (4-2).

Bokma was vanaf de oprichting halverwege de jaren tachtig bestuurslid van de Ondernemerssociëteit OSSH. Volgens erevoorzitter Riemer van der Velde heeft de reclameman in die functie grote verdiensten voor de club gehad. Bokma werd 72 jaar. Vrijdag is het afscheid.

Nieuws

menu