100 jaar Heerenveen: Frontsoldaat in de ‘Brusselse kermis’

Op 20 juli 2020 bestaat vv Heerenveen honderd jaar. In de aanloop naar het eeuwfeest schrijft Edward Jorna elke week over de club. Deze week: Boy Nijgh.

De eerste handtekening in mijn eerste plakboek is die van Boy Nijgh. Ik geloof niet dat dat toeval is.

De eerste handtekening in mijn eerste plakboek is die van Boy Nijgh. Ik geloof niet dat dat toeval is. fd

We willen er liever niet aan denken. Maar allemaal weten we: het wrede lot kan ieder van ons treffen.

Vraag het Ria Nijgh. Op 20 april 2013 wipt ze tussen de bedrijven door nog snel even aan bij de buurvrouw, die nog maar pasgeleden haar man verloren heeft. Als ze even later haar eigen huis weer instapt, treft ze onderaan de trap haar man levenloos aan. Boy Nijgh mag slechts 57 jaar worden.

Boy Nijgh is tussen 1980 en 1984 spits van Heerenveen. Het zijn de jaren van de ‘Brusselse kermis’, het betere kick and rush-voetbal van trainer Henk van Brussel. Na de vuurpijl van achterut is frontsoldaat Boy Nijgh doorgaans de eerste die het gevecht om de bal aan moet gaan.

Geen toeval

Dat kun je wel aan Boy Nijgh overlaten. Sleuren, duwen, trekken, uitdelen, incasseren, springen, tackelen: het hoort er allemaal bij. En als het geluid van het publiek weer eens aanzwelt - ‘jagen, jagen, jagen!’ - heeft hij zich al in beweging gezet. De eerste handtekening in mijn eerste plakboek is die van hem. Ik geloof niet dat dat toeval is.

Lees ook: 100 jaar Heerenveen in stoeptegel van 672 pagina’s gevangen

In 134 wedstrijden voor Heerenveen scoort Boy Nijgh 36 doelpunten. Een gemiddelde van één doelpunt op 3,7 duels. Ik weet het: bij Abe, Afonso Alves, Klaas-Jan Huntelaar, Bas Dost of Alfred Finnbogason hoef je met zo’n moyenne niet aan te komen. Maar bedenk dan wel dat Boy Nijgh naast afmaker vooral ook een aangever is. In de twee seizoenen dat clubtopscorer Eddy Bosman samen met Nijgh speelt maakt hij respectievelijk negentien en 22 doelpunten. Ook dat is geen toeval.

De Veenkoloniën viert dagenlang feest en de naam van Boy Nijgh is in die dagen nooit ver weg

De belangrijkste goal in zijn carrière maakt Boy Nijgh trouwens zelf wel. Op 11 juni 1986 schiet hij Veendam aan de Langeleegte in het nacompetitieduel thuis tegen Willem II (1-0) voor het eerst in de geschiedenis van de club naar de eredivisie. De Veenkoloniën viert dagenlang feest en de naam van Boy Nijgh is in die dagen nooit ver weg.

Tranen vrije loop

Na zijn carrière laat Boy Nijgh de club los. Ja, soms verkondigt hij zelfs dat Veendam hem niets meer doet. Maar als Veendam op 25 maart 2013 failliet wordt verklaard, laat hij zijn tranen de vrije loop.

Dat hij nog geen maand later zelf met fatale gevolgen van de trap valt is vooral voor zijn naasten een hard gelag. Nu, zeven jaar later, voelen Ria en haar zonen René en Jordi nog elke dag het gemis. Er was een verbond en dat had niet verbroken mogen worden. Maar ja.

De cirkel is rond, ook al ontbreekt met die ene markante persoonlijkheid een belangrijke schakel

In ‘Boy Nijgh voetbalschool’ leeft zijn naam voort. Ook dat is geen toeval, want als geen ander kon Boy Nijgh met jeugdspelers omgaan. Bij zijn grote liefde SC Stadskanaal had hij er honderden onder zijn hoede. Een aantal speelt nu in het eerste en nog altijd spreken ze hun bewondering uit over de wijze waarop hun jeugdtrainer streng en tegelijkertijd liefdevol kon zijn.

Dit jaar bestaat SC Stadskanaal honderd jaar. En als straks het voetbal weer losbarst zit Jordi Nijgh als trainer van het eerste op de bank, hoopt kleinzoon Boy Nijgh in het veld te staan en kijkt zijn vader - hoofd jeugdopleidingen René Nijgh - vanaf een klein afstandje toe. De cirkel is rond, ook al ontbreekt met die ene markante persoonlijkheid een belangrijke schakel.

100 jaar Heerenveen: Voor de eeuwigheid

Wat doe je als je in een grijs verleden zes seizoenen de club hebt gediend en toevallig een gesprek opvangt die over die tijd gaat? Dan wil je opstaan uit je stoeltje in vak 18, je in de conversatie mengen en zeggen: 'Heren. Ik was erbij.' Dat is wat hij zou willen.

Nieuws

menu