Als Gertjan Verbeek supporter van sc Heerenveen zou zijn dan zou hij zich ernstig zorgen maken over de toekomst van de club

Donderdagavond 10 juli, zeven uur. Terwijl het op de terrassen in het centrum van Heerenveen vechten is om een lege stoel, blijven er in het Posthuis 350 plekken onbezet. En toch is het een heuglijke dag. Met een theatercollege genaamd Recht voor z’n raap opent het Posthuis voor het eerst sinds de lockdown de deuren. Het is, met vijftig toehoorders, ‘stijf uitverkocht’.

Gert Jan Verbeek (l) en Eddy van der Ley in het Posthuis Theater.

Gert Jan Verbeek (l) en Eddy van der Ley in het Posthuis Theater. Foto: Jilmer Postma

Recht voor z’n raap is ook de titel van de biografie die Eddy van der Ley – deze avond niet toevallig presentator en aangever – vorig jaar schreef over Verbeek. Zelf noemt de auteur het boek, dat tot stand kwam met dank aan bekenden van Verbeek binnen en buiten de voetballerij, een ‘avontuurlijke reis door het leven’.

Hij gaf veel aan het voetbal, maar het voetbal bracht hem ook veel. Uren kan Verbeek bomen over het spelletje. En vindt hij een gesprekspartner tegenover zich die bewezen heeft verstand van voetbal te hebben – noem Riemer, Foppe, Toon Gerbrands of Jan Smit – dan is er niets mooier dan dat.

Authentiek

Dat Gertjan Verbeek ook in het theater authentiek is, zal niemand verbazen. ,,Ik moet mezelf kunnen blijven. En anders maar niet”, zo zegt hij ergens aan het slot van de avond. Gelachen wordt er ‘dus’ niet bijzonder veel. De hoofdpersoon neemt zijn sport en zichzelf uiterst serieus. Hier en daar iets meer zelfspot zou zeker niet hebben misstaan. Maar goed, dat zich nu eenmaal niet in het DNA van Verbeek. Dus laten we hem daar ook niet op vergen.

Zijn biografie vormt de leidraad van het college. Wil je echt verrast worden dan is het dus niet handig om – zoals ik deed – het boek in de dagen voorafgaand aan het college te herlezen. Gelukkig maken de heren genoeg ‘uitstapjes’ en dat moet ook, want deze week immers tekende Verbeek een contract als trainer bij Almere City FC. Verbeek noemt het een ‘ambitieuze en een eigenwijze’ club. ,,Een club dus die bij me past.”

Uiteraard komt ook Heerenveen ter sprake. ,,Als ik supporter van de club zou zijn, dan zou ik me ernstig zorgen maken”, zo zegt Verbeek. ,,Er is geen plan, er is geen idee. En als twee dagen na je eerste werkdag bijna de hele technische staf ontslagen wordt dan maak je als technisch manager (Ferry de Haan) ook een valse start.”

Markante hoofd

Om even aan te geven hoe diep de voetbalclub Heerenveen in zijn hart zit. 22 maal, in verschillende hoedanigheden, prijkt het markante hoofd van Gertjan Verbeek op een elftalfoto van Heerenveen. In Posthuis Theater zijn ze deze avond allemaal in een prachtige collage gevangen.

Ook leuk: het vragenrondje. Wie Verbeek Europees kampioen ziet worden? ,,Frankrijk. Als ze er tenminste in slagen om van alle die individuele talenten een team te smeden.” En het Nederlandse elftal? ,,Maximaal kwartfinale. Als ze de halve finale halen hebben ze het heel goed gedaan.”

Gertjan Verbeek. 58 jaar, getrouwd met Sabine, vader van dochter Sinne (4). Jong van lijf en geest. Dat hij ooit de hoofdrol in het theater zou spelen had hij nooit kunnen bedenken toen hij vier decennia geleden bij Heerenveen kwam te spelen. Het leven kan raar lopen. Dat weet Verbeek als geen ander.