Alyda Norbruis uit Ureterp neemt afscheid met zilveren medaille op Paralympics

Liesette Bruinsma weet na de finale van de 50 meter vrijeslag niet precies waar ze aan toe is, nadat ze tijdens de race was gehinderd door een Chinese zwemster.

Liesette Bruinsma weet na de finale van de 50 meter vrijeslag niet precies waar ze aan toe is, nadat ze tijdens de race was gehinderd door een Chinese zwemster. Foto: AFP

Baanwielrenster Alyda Norbruis (Ureterp) heeft op de Paralympics zilver veroverd op de 500 meter tijdrit in de klasse C1-3. De 32-jarige Friezin reed in de laatste wedstrijd van haar imposante loopbaan in de Japanse Izu Velodrome met een tijd van 39,002 de beste race van haar leven. Alleen de Australische Amanda Reid was sneller en klokte met 38,487 een wereldrecord.

,,Ik wist dat ik kans had op een medaille, maar dat het zo zou uitpakken had ik niet verwacht. Ik rij de beste race uit mijn hele topsportcarrière en die heeft geleid tot een zilveren medaille met een dikke vette gouden rand”, zei Norbruis na het winnen van haar vijfde paralympische medaille in een nieuw persoonlijk record.

In Londen 2012 won ze ook al het zilver op de 500 meter tijdrit. In Rio 2016 wist ze zelfs goud te winnen op dit onderdeel. ,,Ik wil graag meegeven dat hoeveel hobbels je ook tegenkomt op de weg naar je doelen en dromen, je ze altijd moet blijven najagen en jezelf moet herpakken als het tegenzit. Mijn doorzettingsvermogen is denk ik altijd mijn grootste kracht geweest”, aldus de wielrenster, die in totaliteit tien wereldtitels pakte

Brons Rixt van der Horst

Dressuurruiter Rixt van der Horst (Grou) heeft gisteren in de namiddag opnieuw een bronzen plak veroverd. Ze deed dat met de merrie Findsley N.O.P., waarmee ze in juni al de nationale titel veroverde. Haar score werd met ruim 75 procent gewaardeerd. Vijf jaar geleden in Rio pakte Van der Horst twee bronzen plakken en één zilveren. Toen deed ze dat met merrie Caraat.

,,Ik was tevreden met mijn proef. We hadden wel iets last van spanning omdat het onze de eerste proef was hier in Tokio. Er waren misschien wat dingetjes die beter hadden gekund. Ik vond de overgangen in de proef heel mooi, het stapgedeelte was heel goed. Overall had ik een heel goed gevoel. Ik had wel gehoopt een wat hogere score neer te kunnen zetten”, aldus Van der Horst (29).

Overgezwommen

Voor Liesette Bruinsma dreigde de tweede onderdeel even in het water te vallen, nadat ze in de finale van de 50 meter vrijeslag in de klasse S11 was gehinderd door de Chinese zwemster Li Guizhi, die in de eindstrijd als tweede aantikte. Ze kwam tot drie keer toen met haar arm over de tussenliggende zwemlijn, waardoor de Friezin van richting veranderde en op haar beurt met de arm in de zwemlijn terecht kwam.

De Nederlandse delegatie tekende na afloop protest aan tegen het verloop van de wedstrijd. Dat protest werd toegewezen, waardoor de finale – waarvoor Bruinsma zich met de tweede tijd (30,26) plaatste, op een later tijdstip zal worden overgezwommen. Bondscoach van de zwemploeg Sander Nijhuis: ,,De reglementen staan toe om bij significante hinder protest aan te tekenen. Dat was in deze casus duidelijk te zien. We zijn uiteindelijk in het gelijk gesteld. Het is nu afwachten wanneer de finale overgezwommen wordt.”