Dit artikel is vandaag gratis

Een ongelooflijke misser, haperende lichtmasten en doelpuntrijke wedstrijden: dit gebeurde op de Friese amateurvelden in het weekend van 5 en 6 november

Lammert van Althuis viert een doelpunt voor Rijperkerk. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Een nieuwe ronde in het amateurvoetbal, met grote uitslagen, een ongelooflijke penalty en feestjes in de kleedkamer. Geniet nog één keer na van het afgelopen voetbalweekeinde!

Een doelpunt tegen in de laatste minuut en daardoor de wedstrijd verliezen. Dat is in één woord: balen. Het gebeurde bij Harkemase Boys zaterdag in de wedstrijd tegen HSV Hoek (2-1). En dan kende Harkemase Boys toch al een roerige week, met het opstappen van trainer Wim Bakering . Zaterdag presenteerde de club al een opvolger: Jan de Jonge. Die staat vanaf deze week voor de groep, in de wetenschap dat de Harkiten in de derde divisie op de één na laatste plek bivakkeren.

Dan vergaat het Buitenpost in de vierde divisie B beter. De ploeg won zaterdag van Flevo Boys en dat was de vijfde winstpartij op rij. Tijd dus voor een feestje, want met 19 punten uit tien wedstrijden gaat het boven verwachting goed met Buitenpost, zag verslaggever Bert Kalteren.

Lichten uit

Over naar Leeuwarden, waar in 1F op sportpark Wiarda een enerverende wedstrijd werd gespeeld tussen FVC en ONS Sneek. Allereerst waren daar de lichtmasten die niet meewerkten aan een voetbalfeest en (ten dele) dienst weigerden. Blauw Wit’34 toonde zich een goede buurman op Wiarda en stelde veld 4 beschikbaar. Door al deze perikelen begon de wedstrijd wel een half uur later (17.30 uur in plaats van 17.00 uur). FVC dacht goede zaken te doen, toen het binnen een kwartier op 2-0 kwam, mede door persoonlijke fouten achterin bij de defensie van ONS. Maar nog voor rust hadden de Snekers die achterstand omgebogen in een voorsprong: 2-3. Dat bleef het ook in de tweede helft, waardoor ONS de punten mee nam naar Sneek. Gezien het verschil op de ranglijst was dat wellicht niet verwonderlijk: ONS staat nu 2e en FVC 13e en één-na-laatste. Maar de verschillen onderin 1F zijn klein: tussen de 13e plek en de 6e zitten maar twee punten.

Verre busreizen

Waar in 1F de Friese, gemeentelijke en zelfs plaatselijke derby’s je om de oren vliegen, zit vv Heerenveen als enige Friese club in district Oost (1E). Dat betekent ver reizen, dus hogere kosten en minder inkomsten. Verslaggever Lars Goerres nam polshoogte in Heerenveen, dat zaterdag dan weer wél won.

Spelmomentje

In de tweede klasse K wacht Workum nog altijd op de eerste overwinning. Drie keer werd er gelijk gespeeld en twee keer verloren, waardoor de ploeg met drie punten op de onderste plaats staat. Dat tweede verlies vond zaterdag plaats, tegen FC Wolvega. Aan de strijd lag het niet, die leverde Workum wel. Twee keer kwam het terug van een achterstand (1-1 en 2-2), maar in de 57e minuut kopte Boy Vledder Wolvega op een 3-2 voorsprong. Daarna was het ‘billenknijpen’ voor Wolvega en kwam de ploeg ‘nog maar moeilijk van de eigen helft af’, aldus de eigen Twitter-verslaggever. Maar de winst werd over de streep getrokken. Maar ja, als, als, áls de scheidsrechter nou had gefloten voor onderstaand ‘spelmomentje’, tja, dan was de uitslag misschien heel anders geweest, denken ze in Workum.

Een goed stel hoor!

We noemden het vorige week al: in de tweede klasse L stond een gemeentelijke derby op het programma: Be Quick Dokkum tegen vv Kollum. Beide clubs waren gebrand op revanche na een verlies vorige week, maar Be Quick Dokkum zette dat gevoel beter om in daden: 3-0 winst. De doelpunten vielen alle in de tweede helft, en dat was volgens de clubverslaggever van Kollum ook niet verwonderlijk, want in de eerste helft was Kollum de bovenliggende partij. Maar ja, wie dan de kansen niet afmaakt, die krijgt later de kous op de kop. Trainer Jan Faber van Be Quick Dokkum was zo trots op zijn team dat hij op Twitter een knipoog maakte naar de legendarische woorden die ooit over de Europees kampioen van 1988 werden uitgesproken.

Wel rood, geen rood, toch rood

In 3A stond de topper tussen sc Bolsward (1e) en CVVO (2e) uit Lemmer op het programma. Het verschil tussen beide ploegen bedroeg vooraf maar één punt in het voordeel van Bolsward. Bij winst loop je dan flink uit, bij verlies blijft het spannend op de ranglijst. Wat volgde was een spannende wedstrijd die eindigde in een 1-3 overwinning voor Bolsward. Vlak voor rust was er een opzienbarend moment, toen de scheidsrechter een slaande beweging leek te zien bij Bolsward-speler Özgur Akkus. De rode kaart die dat verdiende gaf de scheidsrechter echter aan collega-Bolswarder Mounir Bou-Assar. Foutje! De scheids werd gecorrigeerd door de grensrechter, die hem aanraadde de hele rode kaart in te trekken, omdat er weinig aan de hand was geweest. Heel goed én sportief van deze grensrechter, want dat was iemand van CVVO. Eind goed, al goed voor Bou-Assar? Niet helemaal, want in de laatste minuut moest hij er alsnog met rood af, omdat hij zijn tweede gele kaart kreeg.

Fluwelen derby

Ook een derby op het programma in 3B, tussen Rijperkerk en VC Trynwâlden. En een beladen derby nog wel, maar hij had dit keer een uitvoering van fluweel, zag verslaggever Rynk Bosma. Rijperkerk won, met duidelijke cijfers: 5-0.

Paal, keeper, lat...

Als je clubverslaggever bent en jouw club krijgt een penalty, wat doe je dan? Dan ga je op een mooie plek staan, met goed zicht op de strafschop en je doet je camera aan. Want wat er ook gebeurt, hier komt wat moois. Maar wat er gebeurde bij de penalty voor vv Sleat in de wedstrijd tegen Franeker, nee, dat hadden we inderdaad niet geloofd zonder de beelden. Gelukkig voor Sleat had deze misser geen desastreuze gevolgen: de ploeg uit Sloten won met 2-0.

Vier keer scoren

Ai, dat doet pijn: verliezen is tot daar aan toe, maar met 8-1 het schip in gaan? Het overkwam vv Ternaard zaterdag, in de vierde klasse B, in de wedstrijd tegen Friese Boys. En dat terwijl Ternaard hoopte op een goed resultaat, omdat de ploeg een week eerder weliswaar verloor (van Lions’66 uit Leeuwarden), maar wel goed speelde. Daar was nu geen sprake van, want volgens de eigen verslaggever werd Ternaard op alle fronten afgetroefd door de ploeg uit Kollumerzwaag. Grote man aan de kant van Friese Boys was Pieter van der Zwaag, die maar liefst vier keer scoorde. Dat waren ook meteen zijn eerste vier doelpunten van dit seizoen. Wie weet hoeveel er nog gaan volgen?

Fries onderonsje

Veel Friese ploegen hebben we niet in 4D, dus als er twee tegen elkaar spelen, maken we daar graag melding van. Zaterdag ging het tussen RWF en vv Haulerwijk, waarbij laatstgenoemde ploeg vooraf de lager geklasseerde was, maar ook twee wedstrijden minder had gespeeld. De punten bleven deze zaterdag in Frieschepalen, want RWF won met 2-1. Foto’s of filmpjes van de wedstrijd hebben wij niet kunnen vinden, dus u moet het doen met dit verslag .

Ongeslagen blijven

Kon HJSC de ongeslagen status behouden in deze zesde speelronde van de competitie? Slechts één keer werd gelijkgespeeld, vier keer al gewonnen. En we zullen het maar gelijk verklappen: daar kwam een vijfde overwinning bij, zaterdag tegen Bakhuizen. Al ging het niet vanzelf: HJSC beëindigde de wedstrijd met negen man, na rode kaarten voor Mark Tesselaar en Erro Hofstra, beide keren voor het neerhalen van een doorgebroken speler. Bij die tweede rode kaart kreeg Bakhuizen, bij een stand van 1-2, ook een penalty, maar die werd gemist. Punten binnen voor HJSC, dat fier aan kop gaat in 5A, en dat mag dan best gevierd worden.

Negen keer raak

De grootste uitslag in dit verslag is gereserveerd voor Eastermar - Jistrum, in de vijfde klasse C. Ook een derby, ‘de Slach om ‘e brêge’ en die werd met duidelijke cijfers gewonnen door Eastermar. Het werd maar liefst 9-1, met vier doelpunten van Willem Feenstra. Vorig seizoen scoorde hij al 29 keer in de competitie voor Eastermar, nu heeft hij er al zeven inliggen na vijf wedstrijden. Ga zo door!

Verdriet verdrinken

Het ging zo goed, bij Oldeholtpade. Vorige week nog spraken we van een sprookje , toen de ploeg ongeslagen aan kop ging in zondag tweede klasse J. Deze zondag kwam de domper: 2-1 verlies bij EMMS uit Slagharen. Tja, wat kun je dan doen? Je verdriet verdrinken in de kantine maar. Of dat helpt? We gaan het komende zondag zien, als Oldeholtpade naar LSC 1890 moet.

Fluit af, scheids!

Het was tot nu toe hosanna voor Dronrijp: vijf keer gespeeld en vijf keer gewonnen in zondag 3B. En daar kon zondag gemakkelijk een zesde overwinning aan toegevoegd worden, want met Bakkeveen kwam er een veel lager geklasseerde ploeg op bezoek. Maar niets bleek minder waar, want voor het eerst dit seizoen kwam Dronrijp op achterstand (1-2). Die boog de ploeg uiteindelijk wel om in een overwinning (3-2), maar daarvoor moest Dronrijp wel tot het alleruiterste gaan, want beide doelpunten vielen in de blessuretijd. En ja, als je dan onverwacht toch nog met 3-2 voor komt te staan, dan wil je als clubverslaggever op Twitter natuurlijk dat de scheidsrechter direct affluit. Hoe lang duurt dit nog? Billenknijpen!

Supporter op het veld

Je kunt om allemaal redenen het veld oprennen, als supporter: om aandacht te vragen voor jezelf, omdat je een handtekening wilt of een selfie met een speler. Welke reden deze supporter had om het veld op te komen bij de wedstrijd tussen Nieuw Roden en Warga (zondag 4B)? De verslaggever van Warga had wel een idee, maar of dit klopt durven wij te betwijfelen. Hoe dan ook, alsof het hier een Champions League-wedstrijd betrof werd de supporter met gezwinde spoed van het veld verwijderd. Gelukkig mocht deze jonge supporter wel worden gefilmd. Warga verloor de wedstrijd uiteindelijk, met 2-1.

Dat was het weer voor deze week. Voor 1,50 euro per week lees je al het nieuws uit het Friesch Dagblad op je mobiel, ook al het sportnieuws. En dan steun je ook meteen de regionale journalistiek. Interesse? Klik dan hier. Tot volgende week!

Nieuws

menu