Dit artikel is vandaag gratis

Felicitaties van Sinterklaas, een scorend Tweede Kamerlid en een keeper die ook wel mee mag naar Qatar: dit waren mooie of opmerkelijke momenten op de Friese amateurvelden op 19 en 20 november

Tjeerd Andries Andringa van GAVC scoort (7) kopt de gelijkmaker (1-1) binnen. De spits zou niet veel later ook de winnende treffer voor de Grousters maken. Foto: Henk Jan Dijks

Het WK is begonnen, maar voor mooie voetbalmomenten hoeven we de televisie niet per se aan te doen. We kunnen ook rondkijken op de amateurvelden in onze eigen provincie, voor mooie goals, (on)terechte kaarten, emoties, feestjes en mooie reddingen. Geniet nog één keer na van het voetbalweekeinde van 20 en 21 november!

Harkemase Boys leek zaterdag in de derde divisie op weg naar de winst op Sparta Nijkerk, maar moest drie minuten voor tijd toch nog een tegentreffer slikken en speelde zodoende gelijk (2-2). Dat was jammer, want Harkemase Boys had de punten goed kunnen gebruiken, zeker omdat Sparta Nijkerk nóg een plekje lager staat op de ranglijst dan de Harkieten (17e en 16e). Een niveau lager remiseerde ook Buitenpost.

Voetbalgevecht in Surhuisterveen

Het debuut in de eerste klasse F verloopt voor ‘t Fean’58 nog niet naar wens. De rode lantaarn is vast in het bezit van de club uit Surhuisterveen, met maar één punt uit (nu) acht wedstrijden. Ook zaterdag werd er verloren (0-2), dit keer van Broekster Boys. En dat gebeurde ook nog in een wedstrijd met de nodige gele (tien) en twee rode kaarten, opstootjes, flinke overtredingen en veel irritaties op het veld. Een van die rode kaarten was voor de teammanager van ‘t Fean’58, de andere voor Broekster Boys-speler Niels Westerlaken, waardoor zijn ploeg de wedstrijd met tien man eindigde.

De opstootjes waren geen reclame voor het voetbal, maar de tweede goal van Broekster Boys was dat weer wel. Helaas zijn daar geen beelden van, maar volgens de eigen verslaggever leek de goal van Vincent Hoekstra veel op die van Hakim Ziyech tegen Georgië vorige week : net over de middellijn (Ziyech deed het zelfs vanaf eigen helft) de bal over de keeper heen de goal inlepelen. Volgende keer graag een camera in de aanslag als er een wereldgoal wordt gescoord!

Jubileum in Grou

Uitgerekend in het jaar dat de Grouster Amateur Voetbal Club (GAVC) het honderdjarig jubileum viert, is de club overgestapt naar de zaterdag. In de tweede klasse K werd er zaterdag wel gewonnen van Workum, en verslaggever Rynk Bosma was erbij.

Sinterklaas!

Heerenveense Boys deed in derde klasse A goede zaken door met 0-4 te winnen van hekkensluiter Deinum. Doordat Bolsward verloor van Waterpoort Boys werden de ‘boys’ uit Heerenveen koploper en wonnen zo de eerste periodetitel. Die is alvast binnen en dat is wel een felicitatie waard van een bijzonder persoon!

Maar onze aandacht in deze klasse gaat ook uit naar een scorend Tweede Kamerlid en een debuterende keeper die bijna een penalty tegenhoudt. Dat gebeurde allemaal in de wedstrijd CVVO uit Lemmer tegen SDS uit Easterein. Niemand minder dan PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop scoorde de 0-2 voor SDS, waarna het ook nog 0-3 werd. Daarmee leek SDS in veilige haven, maar dat werd anders toen Nick Buitinga in de 85e minuut de 1-3 maakte. Nog niks aan de hand eigenlijk, met vijf minuten speeltijd op de klok, maar als de keeper dan nog een rode kaart krijgt en CVVO een penalty... tja, dan wordt het nog billenknijpen. En bijna had veldspeler annex keeper Pieter Sijtsma zich een ware penaltykiller genoemd (en dan mag je zo mee naar Qatar, weten we), maar het mocht net niet zo wezen. En ook helaas voor CVVO bleef het bij dit doelpunt, waardoor de ploeg verloor, voor de derde keer op rij.

Drie hattricks in één wedstrijd

Kon Kootstertille zich oprichten na het verlies tegen ODV uit Wijnjewoude een week eerder. Nou, jawel. Wat heet: Kootstertille won met maar liefst 10-2 deze zaterdag in 3B van VC Trynwâlden. Er waren vier verschillende doelpuntenmakers bij Kootstertille, en drie daarvan scoorden een hattrick: Gerbrand Waaksma, Jouke Waaksme en Aize Storm. En dat in één wedstrijd! Wij vragen ons af: is dat eerder vertoond?

30.000 views?

Vorige week bezongen wij de lof op deze plek op de poëtische aankondiging van sc Franeker voor hun wedstrijd tegen Top’63. Deze week deed de club daar op Instagram nog een schepje bovenop door te spreken over klokkendieven en Planetenpils, voor de wedstrijd tegen vv Tollebeek. Hulde, hulde!

De tegenstander van Franeker van vorige week, TOP’63 uit Oppenhuizen, speelde zaterdag in 4A tegen vv Sleat en die wedstrijd eindigde voor TOP’63 toch wat teleurstellend in een 0-1 nederlaag. Maar vv Sleat, was dat niet de club van die ene penalty, enige weken terug, die er toch niet in ging? Die tweet werd destijds duizenden keren bekeken en ook in ons verslag herhaald . Het enige doelpunt van deze wedstrijd staat ook op beeld. Mooi binnengeschoten, daar niet van, maar of die ook meer dan 30.000 keer bekeken gaat worden? Wij twijfelen, maar we helpen graag een handje mee door ‘em hier te laten zien!

Wat een ontlading...

Heeft vv Dokkum de finale van de Champions League gehaald? Is het zelf kampioen geworden? Nee, het won alleen maar van VIOD Driesum, in 4B. Nou ja, ‘alleen maar’: de Dokkumers bogen een 2-1 achterstand in de laatste minuten om in een 2-3 voorsprong, dus de blijdschap na afloop is wel te begrijpen. En dat het spannend was, blijkt wel uit het Twitterverslag van Dokkum, want in de tweets wordt gesproken van ‘billenknijpen’, maar ook ‘een heerlijk potje voetbal’. En ja, als je dat dan wint... Dokkum deed bovendien extra goede zaken op de ranglijst, omdat concurrenten onderin (Dokkum staat nu 11e van de 14) allemaal verloren.

Bovenaan!

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, luidt het gezegde. Dus als je het Twitteraccount van vv De Wâlde beheert, behoefde je zaterdag aan het eind van de dag maar één beeld te twitteren. Toch? De Wâlde werd overigens koploper in 5A door met 4-0 te winnen van CVO uit Vrouwenparochie. HJSC kwam zaterdag niet in acite.

Kleine nederlaag

Op Noordbergum staat in 5B geen maat dit seizoen. Alle competitiewedstrijden werden dit seizoen gewonnen, en meermalen ook met ruime cijfers. Doelsaldo: 39 voor, 4 tegen. Dus als je als VCR (uit Rinsumageast) op de zesde plek staat en deze ploeg op bezoek krijgt, dan ben je gewaarschuwd. En dan geeft een kleine nederlaag (2-3) je misschien zelfs nog wel een goed gevoel. In elk geval is het geen schande, gezien het niveau van Noordbergum. Volgende week staat in deze klasse overigens de echte clash op het programma: Irnsum-Noordbergum. Want er is één ploeg in 5B die Noordbergum wél bijhoudt, die ook alle wedstrijden tot nu toe heeft gewonnen en zelfs een plekje hoger staat op de ranglijst (want één wedstrijd meer gespeeld): en dat is Irnsum.

Trouwe supporters

De wedstrijd van Jubbega in zondag eerste klasse E tegen WWV was er een om snel te vergeten, aldus fotograaf Edwin Westland (Edjestheater). Stand: 0-0. Maar trouwe supporters blijven zitten bij hun club, ook in de kou. Deze foto van twee Jubbega-supporters-van-het-eerste-uur (volgens de comments op Facebook) willen we jullie niet onthouden. Hartje supporters, hartje amateurvoetbal.

Succesverhaal

We besteedden op deze plek al vaker aandacht aan Oldeholtpade, debutant in tweede klasse J op zondag, en gewoon bam, bovenaan meedoen. Een sprookje, schreef verslaggever Edward Jorna al eens . Aan het sprookjesboek werd zondag een nieuw hoofdstuk toegevoegd: door de winst (2-0) op Sint Annaparochie pakte de ploeg de eerste periodetitel! Gefeliciteerd! Helemaal vanzelf ging het niet, want de tweede goal viel pas in de slotfase, waardoor het lang spannend bleef. En dan was het ook nog eens zo koud, zondag! Maar daar had Sint Annaparochie toch evenveel last van, vermoeden wij.

En nog een feestje

Jawel, ook in zondag 4B viel wat te vieren voor een Friese club: FC Harlingen pakte de eerste periode na een enerverende wedstrijd tegen Blue Boys, vorig jaar kampioen in de vijfde klasse. Het ging niet zonder slag of stoot, want Harlingen eindigde de wedstrijd met negen man, maar won toch in Nij Beets met 3-1. Dan mag je best even zingen in de kleedkamer!

Niveau in beeld

We moeten het onze vrienden in Warga nageven: die filmen alles in een wedstrijd. Nou ja, bijna alles dan. Als het moet ook vanuit het materiaalhok, ‘want de lader is bijna leeg’. Ook als er eigenlijk niks te filmen is, omdat de wedstrijd eindigt in 0-0 en het niveau niet om over naar huis te schrijven is. Dan mag je best even kritisch zijn. Warga blijft met dit gelijke spel op zeven punten steken, Black Boys heeft er elf.

Dat was ‘em weer voor deze week. Volgende week zijn we er weer, met een nieuw overzicht van mooie, gekke of vermakelijke momenten op de Friese amateurvelden. In de tussentijd alles lezen op onze site, zonder op betaalmuren te stuiten? Sluit dan hier een premium-abonnement af, voor maar 1,50 euro per week. Tot volgende week!

Nieuws

menu