Dit artikel is vandaag gratis

Eindelijk. Na meer dan twee maanden gedwongen rust mogen de eerste elftallen van de Friese amateurvoetbalclubs zaterdag ook weer voor het echie voetballen

De zogeheten A-categorie, waar onder meer eerste elftallen onder vallen die in de Tweede Divisie tot en met de vijfde klasse uitkomen, wordt dit weekeinde hervat met inhaalwedstrijden uit de eerste competitiehelft. Foto: ANP

Na ruim twee maanden winterstop hervatten ook de eerste elftallen van de Friese amateurvoetbalclubs zaterdag de competitie. De meest in het oog springende wedstrijd in het beperkte inhaalprogramma is het duel op Urk tussen de gelijknamige hoofdklasser en ONS Sneek.

Eind november verloor de formatie van trainer Jan Vlap de laatste competitieduel vóór de lockdown met liefst 1-9 van Eemdijk. Die smadelijke nederlaag willen de Snekers meer dan twee maanden na dato op Urk graag rechtzettten. Eenvoudig zal dat niet gaan. Urk voert samen met Eemdijk met 26 punten uit twaalf wedstrijden de ranglijst in de hoofdklasse B aan. ONS staat met twaalf punten uit elf duels op de twaalfde plaats. Klassengenoot Buitenpost, de nummer vijf op de ranglijst, komt nog niet in actie. Datzelfde geldt voor Harkemase Boys, dat in de derde divisie uitkomt.

Naast het duel van ONS Sneek staan er zaterdag nog negen inhaalduels met Friese inbreng op het progamma. In de eerste klasse E hoopt Zeerobben de rode lantaarn over te dragen aan FC Burgum, maar dan moeten de ‘ouwe seunen’ in Drachten wel winnen van Drachtster Boys. Met tien punten uit acht duels (een negende plaats) kende die ploeg ook bepaald geen sterke eerste (afgebroken) seizoenshelft.

Het overige inhaalprogramma ziet er als volgt uit: Derde klasse B: Waskemeer - Wykels Hallum en Minnertsga - SV Haulerwijk. Vierde klasse A: Creil-Bant SSA - Sleat, Delfstrahuizen - De Wâlde en TOP’63 - Waterpoort Boys. Vierde klasse B: GSVV - ODV en Opende - SC Kootstertille. Vijfde klasse A: IJVC - Mulier. Het zondagvoetbal in district Noord kent de eerstkomende twee weekeinden nog geen inhaalprogramma.

Seizoen uitspelen

Hoewel de amateurcompetities wekenlang hebben stilgelegen vanwege de lockdown, hoopt de voetbalbond KNVB dat het seizoen volledig uitgespeeld kan worden, inclusief nacompetitie. Halverwege maart start de tweede competitiehelft, zo’n zes weken later dan de bedoeling was.

De afgelopen twee seizoenen werden ernstig verstoord door de coronapandemie. Daardoor vond ook amper promotie en degradatie plaats in het amateurvoetbal. De KNVB vindt het daarom ,,extra belangrijk” om nu de competities wel helemaal uit te spelen. Om te voorkomen dat clubs bij besmettingen in hun selecties snel afzeggen voor wedstrijden, heeft de KNVB de regels aangescherpt. Een eerste elftal mag slechts één keer om uitstel vragen vanwege coronabesmettingen. In de laatste vier speelrondes is dat sowieso niet meer mogelijk.

Nieuws

menu