Ameland is zaterdag voor het eerst in anderhalf jaar weer toneel van offroad crosstriatlon

Ameland zal zaterdag voor het eerst sinds anderhalf jaar weer overspoeld worden door een bont lint van sporters, die meedoen aan de offroad crosstriatlon.

De start van de crosstriatlon op Ameland heeft voor de deelnemers plaats in de Waddenzee.

De start van de crosstriatlon op Ameland heeft voor de deelnemers plaats in de Waddenzee. Foto: Niels de Vries

Het evenement dat tot 2019 bekendheid verwierf onder de naam Tri-Ambla en sinds twee jaar deel uitmaakt van het Xterra-circuit - met zwemmen in de Waddenzee en mountainbiken en lopen door het bos, de duinen en over het strand - ligt nog steeds goed in de markt. ,,De mooiste triatlon van Nederland, al zullen de liefhebbers van de wegtriatlon daar misschien anders over denken”, zegt Casper van de Kamp.

Hij is vanuit zijn bedrijf Sporteiland organisator van vijf sportevenementen op Ameland, waaronder de traditionele crosstriatlon in september. Nadat in maart 2019 MTB Ameland was gehouden werd het vanwege de pandemie stil wat betreft de activiteiten op het eiland. Maar sinds twee weken weet Van de Kamp het zeker: de crosstriatlon van 2021 gaat door. ,,Het heeft lang geduurd, maar ik ben er blij mee. Er is steeds intensief contact geweest met de gemeente en de veiligheidsregio en twee weken geleden heb ik groen licht gekregen.”

Regeltjes volgen

Van de Kamp heeft er alle begrip voor dat het besluitproces zorgvuldig verloopt, maar hij nam op een gegeven moment zelf contact op met de veiligheidsregio. ,,Die adviseert de gemeente, maar weet niet precies hoe het in de praktijk werkt. We willen met de crosstriatlon veel mensen in beweging krijgen en dat is lastig. Maar ik heb de veiligheidsregio ervan kunnen overtuigen dat het veilig kan, volgens de richtlijnen. We zullen de regeltjes strikt volgen.”

Daardoor kwam er de laatste week organisatorisch nog veel werk op hem af. ,,Het is druk en je krijgt met veel dingen te maken zoals wisselingen en annuleringen. 80 procent van de mensen die zich hadden ingeschreven voor 2019 heeft dat inschrijfgeld doorgeschoven naar 2021. Maar toch is een aantal verrast als ze ermee worden geconfronteerd. De opengevallen plaatsen vul ik met mensen die op de wachtlijst staan en er moeten transponders geregeld worden, die gekoppeld worden aan startnummers. Dat moet zo snel mogelijk geregeld worden.”

Dus maakt Van de Kamp overuren. Maar het vooruitzicht is goed. ,,We zitten vol. Voor zaterdag hebben 900 mensen zich aangemeld. Je weet nooit wat het werkelijke aantal zal zijn, maar je gaat altijd uit van 10 procent no show . En zondag starten er honderd kinderen voor de junioreneditie en dat is een mooi aantal voor Noord-Nederland”, vindt Van de Kamp. ,,En de mensen op het eiland zijn heel blij dat er buiten de reguliere dingen om weer wat gebeurt.”

Populair bij multi-sporters

Dat er op zondag in Almere een long-distance triatlon wordt gehouden, dat bijt elkaar niet volgens Van de Kamp. ,,Dat is eigenlijk al een aantal jaar zo. Er zou deze week een grote triatlon zijn met wedstrijden over verschillende afstanden, maar die is afgeblazen. Ameland is populair bij multi-sporters en er doen veel mensen mee die één keer in het jaar een triatlon doen. Dat maakt het evenement ook zo mooi en leuk.”

Er mag geen publiek aanwezig zijn bij start en finish. ,,Ik ben benieuwd of we daar nog een sfeertje neer kunnen zetten. Ik heb zelf ook een aantal triatlons gedaan, waar het er gemoedelijk aan toe ging. Behalve in juli in België, waar het een groot feest was bij de finish.” Van de Kamp hoopt dat de crosstriatlon weer de eerste is van een lange reeks evenementen op Ameland. ,,Ik leef ervan en heb diep in mijn reserves moeten tasten. Nóg zo’n jaar trek ik niet. Maar hiermee had niemand op voorhand rekening kunnen houden.”