Dit artikel is vandaag gratis

BMX’er Niek Kimmann verovert in Tokio derde gouden medaille voor Nederland; brons voor Merel Smulders

Niek Kimmann aan de leiding in de finale voor de Brit Kye Whyte (l) op weg naar het goud. Foto: ANP

BMX’er Niek Kimmann heeft op de Olympische Spelen in Tokio de gouden medaille gegrepen. De 25-jarige fietscrosser uit het Overijsselse Lutten was in de finale op het Ariake Urban Sports Park verreweg de sterkste. De Brit Kye Whyte pakte zilver, de Colombiaan Carlos Alberto Ramirez Yepes het brons.

Kimmann kwam maandag tijdens een training nog in botsing met een overstekende official en liep daarbij een scheurtje in een knieschijf op. Dat weerhield hem er niet van met pijnstillers gewoon van start te gaan in het BMX-toernooi. Op de chaotische slotdag met de halve finales en finales was de fietscrosser, die in 2015 wereldkampioen werd, overtuigend de sterkste.

Titelverdediger Connor Fields miste de finale. De Amerikaan was in de halve finales hard gevallen en werd per brancard afgevoerd. De bond van zijn land meldde later dat Fields bij bewustzijn was, maar kon nog niks zeggen over de aard van zijn blessures. Ook de twee andere Nederlanders, regerend wereldkampioen Twan van Gendt en Joris Harmsen, misten de finale.

Kimmann startte in alle runs steeds aan de buitenkant en zorgde er met een versnelling op het eerste rechte stuk voor dat hij als eerste door de eerste bocht ging. Dat lukte hem in de finale ook. Hij gaf zijn koppositie daarna niet meer af op de lange olympische baan.

Eerste BMX-goud

Kimmann bezorgde Nederland het eerste olympisch goud in het BMX’en. Vijf jaar geleden op de Spelen van Rio eindigde hij als zevende in de finale, waarin landgenoot Jelle van Gorkom toen zilver pakte. In 2012 was de primeur voor Laura Smulders die in Londen brons veroverde. Dat deed haar zus Merel haar in Tokio na, kort nadat Kimmann zijn gouden race had gereden.

Nieuws

menu