Linksback Alex Bangura: 'Het is een compliment om met Dumfries vergeleken te worden'

Een van de uitblinkers bij SC Cambuur in het duel met FC Groningen was linksback Alex Bangura. Hij kon zijn eredivisiedebuut niet opluisteren met een resultaat, maar maakte wel indruk met zijn spel.

Alex Bangura houdt tegenstander Tomas Suslov van FC Groningen van de bal.

Alex Bangura houdt tegenstander Tomas Suslov van FC Groningen van de bal. Foto: ANP

Zijn blik schiet even naar de tribune. Het duel met FC Groningen is zo’n kwartiertje afgelopen en de hoofdtribune is leeg. Maar daar is even het oogcontact met zijn vader en broertje die op vak zes staan. ,,Ze zijn helemaal vanuit Rotterdam hier naartoe gereden om naar deze wedstrijd te komen kijken”, legt Alex Bangura uit. ,,Dat vind ik mooi. Speciaal.”

Het was voor de linksachter van Cambuur, vorige maand 22 jaar geworden, niet zomaar een wedstrijd. Het duel met FC Groningen was voor de in Sierra Leone geboren linkervleugelverdediger zijn debuut in de eredivisie. Drie jaar geleden kwam hij over vanuit de jeugdopleiding van Feyenoord. Kans op speeltijd was daar verkeken en in Leeuwarden waren ze maar wat blij met zijn komst. In een razend tempo is Bangura niet alleen uitgegroeid tot een volwaardig lid van het eerste team van Cambuur, maar ook tot publiekslieveling. Volgens Henk de Jong hoort Bangura nu al bij de Nederlandse top van de linksbacks.

Dumfries

Hij doet met zijn speelstijl denken aan Denzel Dumfries. Hij bruist van de energie, bestrijkt negentig minuten lang de hele flank van Cambuur en staat zowel defensief als aanvallend zijn mannetje. Het enige verschil met de oud-speler van sc Heerenveen, die deze week een contract bij Internazionale in Milaan tekende, is dat Bangura linksbenig is. ,,Maar het is een groot compliment om met een speler als Dumfries vergeleken te worden.”

Hij ging tegen Groningen als een beest tekeer op de linkerkant. Hard maar fair in de duels, secuur in de passing (85 procent van zijn veertig passes kwam aan) en dreigend in de overlap met Issa Kallon. ,,Ik moet veel energie in een wedstrijd stoppen, dan kom ik in mijn kracht. Zeker hier bij Cambuur, waar ze van je verlangen dat je speelt met je hart, met passie en met strijd. Ik ben hier op mijn plek en probeer elke dag beter te worden.”

Henk de Jong schetst iets later een mooi voorbeeld. ,,Alex wilde aan FC Dordrecht verhuurd worden. Een mooie club, niks mis mee. Maar ik vond dat hij beter bij ons kon blijven, omdat hij dicht tegen een basisplek aanzat. Ik vond dat zijn wreeftrap beter moest. Daarna stond hij elke dag op het veld om aan zijn wreeftrap te werken. Alex is leergierig en bereid om in zichzelf te investeren.”

Robben

Na het kampioenschap van Cambuur blikte Bangura al stiekem vooruit naar het duel met FC Groningen, niet wetende dat het meteen zijn eerste tegenstander zou zijn op eredivisieniveau. Op dat moment was Arjen Robben nog de rechtsbuiten bij de Groningers. ,,Ik had me ontzettend verheugd om tegen hem te mogen spelen”, aldus Bangura na de wedstrijd. ,,Jammer dat hij een punt achter zijn indrukwekkende carrière heeft gezet, maar ik snapte dat ook wel.”

Nu heette zijn tegenstander Tomas Suslov. Volgende week zaterdag mag hij zijn krachten meten met PSV’er Noni Madueke, misschien wel het grootste talent van de Nederlandse velden op dit moment. Een confrontatie waar Bangura naar uitkijkt. ,,Ik ga er honderd procent voor en wil knallen.”

Zijn bekende glimlach verschijnt op zijn gezicht. Ja, hij baalt van de nederlaag. Maar het lukt hem ook om door de uitslag heen te kijken. ,,Er heerst geen grafstemming. Als je ziet hoe de voorbereiding is verlopen, geeft deze wedstrijd een goed gevoel. Als wij dit elke thuiswedstrijd op de mat kunnen leggen, heb ik alle vertrouwen in een goede afloop van dit seizoen. Zo lang de stadions maar wat gevuld blijven. Het publiek was fantastisch vandaag. Het geeft zo’n enorme boost. Ik kreeg er kippenvel van.”