Dit artikel is vandaag gratis

Bauke Mollema komt net te kort voor olympische medaille tijdens wegwedstrijd voor wielrenners en wordt vierde, Richard Carapaz pakt goud in Japan

Bauke Mollema duwt zijn voorwiel als vierde over de finish. Foto: ANP

Bauke Mollema is er zaterdag net niet in geslaagd een medaille over te houden aan de olympische wegrace. De oud-Leeuwarder werd vierde. De titel was voor de Ecuadoraan Richard Carapaz.

Achter hem sprintte een select groepje om het andere eremetaal. De Belg Wout van Aert bleek na bestudering van de fotofinish als tweede te zijn gefinisht, net voor de Sloveense Tourwinnaar Tadej Pogacar. Mollema passeerde als vierde de eindstreep.

De 28-jarige Carapaz won in 2019 de Giro d’Italia. Vorige week sloot hij de Tour de France af als derde. Hij is de opvolger van de Belg Greg Van Avermaet, die in Rio de titel opeiste. Dylan van Baarle werd vijftiende op meer dan drie minuten van de winnaar. Ook Tom Dumoulin, die woensdag uitkomt in de individuele tijdrit, en Wilco Kelderman reden de zware koers uit.

Mikuni Pass

De strijd ontbrandde zoals verwacht op de Mikuni Pass, een klim van 6,7 kilometer met een gemiddelde stijging van ruim 10 procent, ruim 30 kilometer voor de finish. De Belgen namen op de klim de wedstrijd in handen met Tiesj Benoot die het tempo opvoerde. Kelderman kreeg het moeilijk, ook Dumoulin moest de eerste groep laten gaan. Mollema en Van Baarle klampten aan. Pogacar zette zijn eerste aanval in en kreeg de Canadees Michael Woods en de Amerikaan Brandon McNulty mee. Van Aert had geen helper meer bij zich en leidde de achtervolging.

De beslissing

Kort onder de top sloten vier renners aan bij de koplopers, onder hen de Italiaan Alberto Bettiol, de Colombiaan Rigoberto Urán en Carapaz. Niet veel later gevolgd door onder anderen Van Aert en Mollema. De gevreesde klim had daarmee niet voor een beslissing gezorgd. Maar kort erna ontsnapten Carapaz en McNulty. Het bleek de beslissing.

Van Aert kreeg geen steun en moest, als gedoodverfde winnaar als het op een sprint aan zou komen, alleen achtervolgen. De Belg, afgelopen zondag winnaar van de slotetappe in de Tour, zorgde ervoor dat de leiders nog in zicht kwamen. Maar met nog 5 kilometer te gaan versnelde Carapaz weer. McNulty haakte af en werd ingerekend. De Ecuadoraan was niet meer te stuiten en bezorgde zijn land het tweede olympische goud ooit na snelwandelaar Jefferson Pérez in 1996 in Atlanta.

Nieuws

menu