Dit artikel is vandaag gratis

Autocoureur Beitske Visser uit Uitwellingerga hoopt na haar crash in Spa op een ommekeer in Zandvoort

Beitske Visser uit Uitwellingerga (tweede van links) poseert samen met oud-coureurs David Coulthard, Nico Rosberg, Sir Jackie Stewart, Robert Doornbos en Jan Lammers (van links af). Voor het eerst sinds 36 jaar wordt dit weekeinde op Circuit Zandvoort de Formule 1-wedstrijd Dutch Grand Prix gereden en de Friezin is er in de W Series bij. Foto: AMP

Autocoureur Beitske Visser uit Uitwellingerga is nogal uitgesproken over haar seizoen tot nog toe in de W Series. „Ik kan het simpel omschrijven als dramatisch”, zegt de 26-jarige Friezin, die haar dieptepunt afgelopen weekeinde beleefde met een zware crash op het circuit van Spa-Francorchamps.

Ze strompelde uit het autowrak, bracht de nacht door in het ziekenhuis, maar bleek niets ernstigs te mankeren. Haar lichaam is wel behoorlijk gebutst, niettemin is ze vastberaden komend weekeinde de pijn te verbijten en bij de Dutch Grand Prix in Zandvoort voor het oog van 70.000 toeschouwers een topprestatie neer te zetten.

„Ik mag niet klagen, het had heel slecht kunnen aflopen”, zegt ze over die harde klap die ze maakte op het natte asfalt van het Belgische circuit. Zes coureurs waren bij de crash betrokken. Visser kon twee voor haar wegglijdende bolides niet meer ontwijken en knalde er bovenop. Vervolgens werd ze hard van achteren aangereden en vloog ze zelfs even door de lucht. Ze moest drie harde klappen opvangen, vertelde ze. „Ik heb veel geluk gehad, want ik heb niets gebroken. Ik heb wel nog steeds pijn in mijn ribben en rug voornamelijk. Gelukkig niet in mijn nek, dat is het belangrijkste. Het is wel weer bewezen dat de huidige auto’s bijzonder veilig zijn.”

Donderdag kreeg ze van de artsen toestemming om op Zandvoort te racen. Vrijdag staan een training en de kwalificatie op het programma, zaterdagmiddag is de race over het circuit door de duinen. „Ik zal wel pijn voelen achter het stuur, maar de motivatie van de thuisrace en de adrenaline zullen me er wel doorheen helpen.”

Meer aandacht

Dit jaar is de W Series, de raceklasse voor vrouwelijke coureurs, gekoppeld aan de Formule 1 en dat heeft voor heel wat meer aandacht gezorgd. „De Formule 1 is de hoogste klasse, daar komen de mensen voor kijken. Maar je merkt dat de mensen ook voor ons blijven zitten en hopelijk is dat ook in Zandvoort het geval. Het zal door Max Verstappen wel een gekkenhuis worden en ik kijk er enorm naar uit. Dit is mijn hoogtepunt van het jaar.”

Visser reed haar eerste seizoen van de W Series vrijwel altijd voorin mee en ze eindigde als tweede in het kampioenschap. Dit seizoen was de titel het grote doel, maar na vijf races staat ze negende. „Ik kan de titel wel uit mijn hoofd zetten. In de eerste race lag ik derde en werd ik van de baan gereden, daarna kreeg ik te maken met motorische problemen. Het leek erop dat in Spa die problemen waren opgelost, maar door die crash doet die motor het ook niet meer. Er is nu een compleet nieuwe auto voor mij opgebouwd. Ik hoop dat Zandvoort de ommekeer wordt en er een einde komt aan al die tegenslag.”

Kombochten

De Formule 1 is na 36 jaar terug in Zandvoort. Het circuit heeft een grote metamorfose ondergaan. Niet alleen de baan is vernieuwd, maar ook zo’n beetje alle gebouwen en toegangswegen zijn gemoderniseerd. Bovendien zijn er speciaal voor de Grote Prijs tribunes geplaatst met ruimte voor de tienduizenden bezoekers.

Visser heeft al vaak gereden op het circuit van Zandvoort en kent de meeste bochten als haar broekzak, maar op de speciaal voor de terugkeer van de Formule 1 vernieuwde baan met de zogeheten kombochten reed ze pas één keer. „Dat was voor een video ter promotie van de nieuwste film van The fast and the furious , maar ik reed toen niet in een formule-racewagen. En nee, ik speel niet mee in de film.”

Nieuws

menu