Dit artikel is vandaag gratis

Schaatser Jorrit Bergsma is op weg naar de schaatsploeg Jumbo-Visma, alleen de handtekeningen zijn nog niet gezet

Jillert Anema met Jorrit Bergsma (r) net na de winst van de marathon in Heerenveen; er komt een einde aan de succesvolle samenwerking Foto: Neeke Wassenbergh

Schaatser Jorrit Bergsma staat op het punt om Team Zaanlander van coach Jillert Anema te verruilen voor Jumbo-Visma. De 36-jarige Fries onthulde twee weken geleden na de wereldbekerfinale in Thialf al te overwegen weg te gaan bij Anema.

Daarmee komt een einde aan een jarenlange en succesvolle samenwerking tussen de twee. De schaatser uit Aldeboarn zou inmiddels een akkoord hebben bereikt met Jumbo-Visma, maar een woordvoerder van de ploeg van coach Jac Orie laat weten dat nog geen handtekeningen zijn gezet. ,,We zijn met hem bezig, dat is geen geheim. Maar wij brengen het pas als het definitief is.”

Bergsma veroverde op de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji goud op de 10 kilometer. Vier jaar later moest hij op de langste afstand genoegen nemen met zilver achter de voor Canada uitkomende Ted-Jan Bloemen. Bergsma heeft ook olympisch brons op zak, in 2014 behaald op de 5000 meter. Bij de Winterspelen van vorige maand in Beijing greep hij naast de medailles op de 5000 (vijfde) en 10.000 meter (vierde), de massastart (negende) en ploegachtervolging (vierde).

Lange afstanden

Jumbo-Visma zag de allrounders Patrick Roest en Marcel Bosker onlangs overstappen naar Team Reggeborgh. Sven Kramer sloot in Beijing zijn schaatscarrière af. Met Bergsma wil Orie weer een schaatser voor de lange afstanden binnenhalen. Het is de bedoeling dat de stayer voor Jumbo-Visma ook marathons gaat rijden.

Bergsma zei onlangs dat hij op ‘een splitsing’ in zijn carrière staat. ,,Misschien is het wel een moment om te gaan kijken bij een andere ploeg.”

Nieuws

menu