Bernard Hinault, vijf keer winnaar van de Tour de France, is het archetype van een man uit de Franse streek Bretagne

Bernard Hinault is de bekendste renner die Bretagne heeft voortgebracht. De vijfvoudig Tourwinnaar was de absolute leider van het peloton, een koppige man die door eerzucht werd gedreven.

Bernard Hinault poseert op 12 juli 1985 in Villard-de-Lans met de vier gele truien die hij in het verleden won  (1978, 1979, 1981, 1982). Hinault zou ook de Tour van 1985 winnen en daarmee zijn totaal op vijf eindzeges brengen.

Bernard Hinault poseert op 12 juli 1985 in Villard-de-Lans met de vier gele truien die hij in het verleden won (1978, 1979, 1981, 1982). Hinault zou ook de Tour van 1985 winnen en daarmee zijn totaal op vijf eindzeges brengen. Foto: AFP

De Tour de France van 1978 is toe aan zijn twaalfde etappe en er broeit wat in het peloton. De renners zijn de lange verplaatsingen en het zware programma – met soms twee ritten op één dag – meer dan beu. Ze pikken het niet langer. In de etappe naar Valence d’Agen, de ochtendrit van die dag, sluiten ze een pact: er wordt niet aangevallen en vijftig meter voor de finish knijpen ze in de remmen, om vervolgens met de fiets aan de hand over de streep te wandelen. Helemaal vooraan loopt een 23-jarige Breton, kin omhoog, brutale blik in de ogen. Het is Bernard Hinault, Tourdebutant. ‘Ik zal het woord wel doen’, heeft hij vooraf tegen zijn collega’s gezegd. En dat doet hij dan ook.

Nieuws

menu